Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 2:56:42 μμ
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 15:24

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς : Χαμηλή η ατζέντα

Που άλλες ημέρες δόξας… Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακό Συμβουλίου της Τρίτης ο διάλογος κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους καθώς ούτε τα θέματα προσφέρονταν, ούτε η διάθεση περισσεύει για υψιπετείς συγκρούσεις. Κι όσες φορές αναδύθηκε κλίμα έντασης, γρήγορα …καταδύθηκε. Όπως π.χ. στην αρχή όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Συμπιλίδης κατηγόρησε το προεδρείο γιατί  εκκρεμούν απαντήσεις επί ερωτημάτων που έθεσε ο συνδυασμός το καλοκαίρι. Για να απαντήσει ο πρόεδρος του σώματος ότι σύντομα θα λάβει τις απαντήσεις του ο συνδυασμός.

Επίσης βραχύβια ήταν και η ένταση κατά την παροχή διευκρινίσεων σε έργα που χρηματοδοτούνται από έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους ΚΑΠ μεταξύ της κ. Αθαν. Λιάρτση και του Νομάρχη Ευάγ. Μπαλάσκα.
Χαμηλής ατζέντας ήταν τα θέματα. Χαμηλών τόνων και η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση επί ερωτήσεων τω συμβούλων. Πέραν του κ. Συμπιλίδη, όπως προαναφέρθηκε, ρώτησε και ο κ. Γ. Φραγγίδης γιατί δεν προχωρά η απονιτροποίηση στα εδάφη του νομού. Ο κ. Μπαλάσκας απάντησε ότι εκκρεμεί η απάντηση - έγκριση της Ε.Ε. επί του αιτήματος που υπέβαλε η χώρα μας. Ο κ. Φραγγίδης επέστησε επίσης την προσοχή της Νομαρχίας στην ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης και οι ξηρικές καλλιέργειες.
Τέλος σε ερώτηση γιατί καθυστέρησε η μελέτη του δρόμου από τον κόμβο του Μαυρονερίου μέχρι το Κιλκίς, ο κ. Νομάρχης απάντησε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι τον Δεκέμβριο διότι εντάχθηκε και το τμήμα μέχρι το ΤΕΙ Κιλκίς.

Προϋπολογιοσμός και κατανομή
150.000 ευρώ
Ο προϋπολογισμός έτους 2009 με ύψος εσόδων - δαπανών περί τα 16 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά πραγματικός. Δηλαδή καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της Ν.Α. Και εξ αυτού δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Υπουργείο. Το οποίο έχει κόψει «κοστούμι» για κάθε νομαρχία και βάσει αυτού, είναι βέβαιο ότι θα επιστραφεί ώστε οι εγγραφές του να συμμορφωθούν στα χρηματοδοτικά όρια που θέτει η κυβέρνηση.
Έτσι τα 16 εκατ. δεν αποκλείεται να χαμηλώσουν λίαν συντόμως στα 12 -13 εκατ.
Πάντως και στα 16 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός δεν έτυχε της καθολικής ψήφου. Ο κ. Συμπιλίδης τον χαρακτήρισε πλασματικό, χωρίς προοπτική που αποπνέει μίζερη διαχείριση. Ο κ. Χαλίτσιος επίσης επέκρινε τον ελλειμματικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του λόγω μη επαρκών πιστώσεων, τις οποίες φρόντισαν οι κυβερνήσεις και της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Ως μόνη λύση για την άρση της κακής κατάστασης στην Ν.Α. ο κ. Χαλίτσιος προσδιόρισε την ανατροπή των ισχυόντων πολιτών συσχετισμών.
Τέλος ο κ. Φραγγίδης κινήθηκε στο ίδιο κλίμα, αλλά αναγνώρισε ότι εφόσον αποτελεί προϋπολογισμό ανάγκης, λόγω των περιορισμών στις πιστώσεις που επιβάλει η κυβέρνηση, θα τον υπερψηφίσει.
Ο κ. Μπαλάσκας παραδέχτηκε, μνημονεύοντας τις τοποθετήσεις των κ. Φραγγίδη και Χαλίτσιου, ότι ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε αναπτυξιακά και έργα υποδομών. Ωστόσο επισήμανε ότι ο Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δεν προέβη σε παρακρατήσεις πόρων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, απάλλαξε τις νομαρχίες από την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και αύξησε κατά 450% τους ΚΑΠ προς την Ν.Α.
Εξήρε επίσης το έργο των υπηρεσιών της νομαρχίας που συνέβαλαν σε αύξηση των εσοδων. Όταν η Ημαθία και η Πέλλα έχουν έσοδα από μεταβιβάσεις περί τα 500-700 χιλιάδες ευρώ, η Νομαρχία Κιλκίς έχει 2.300.000 ευρώ, τόνισε.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης με 12 ψήφους, όσοι και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πρόγραμμα έργων ύψους 150.000 ευρώ, προϊόν έκτακτης ενίσχυσης από τους ΚΑΠ, που επετεύχθη κατόπιν ενεργειών και κινήσεων του κ. Μπαλάσκα.
Η πίστωση κατανεμήθηκε σε εκτέλεση νέων έργων, ως εξής:
- Εργασίες επέκτασης στο διαμεριστή στο Καμποχώρι, 20.000,00
- Επέκταση αρδευτικού δικτύου Γουμένισσας, 26.000,00
- Καθαρισμός πρανών και ερεισμάτων Ε.Ο. Κιλκίς-Ν. Αγιονερίου όρια Νομού, 13.500,00
- Αντιπληρμμυρικός αύλακας στο Μονολίθι, 20.000,00
- Μεταφορά νερού σε σταυλικές εγκαταστάσεις Μ. Βρύσης, 20.000,00
- Συντήρηση προσβάσεων στην Ε.Ο. Πλατανιάς-Ειρηνικού-Κορώνας, 23.275,00
- Συντήρηση οδού Κιλκίς-Μαυρονερίου- Ξυλοκερατιάς-Πικρολίμνης-Γαλλικού-Μπακέικα-Μικροκάμου-όρια Νομού, 20.000,00
- Διαμόρφωση και διάνοιξη οδού προς κυνοκομείο Κιλκίς, 5.500,00
- Δαπάνες μετακίνησης τεχνικού προσωπικού, 1.500,00.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης:
 - Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο «Λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Ειδομένης». Διευκρινίστηκε ότι η μελέτη αγορά τη λειτουργία και συντήρηση της υφιστάμενης γραμμής και δεν αναφέρεται σε επαναχάραξη νέων γραμμών. Ο ΟΣΕ έκανε δεκτές κάποιες παρατηρήσεις συμβούλων.
- Εγκρίθηκε η δ’ τροποποίηση του προγράμματος έργων που χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ. Πρόκειται για συνεχιζόμενα στην ολότητά τους έργα.
- Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Οργανισμό Σχολικών κτηρίων για την μελέτη και κατασκευή τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας σο 1ο Λύκειο Κιλκίς.
- Αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Δήμου Κιλκίς ως νέας αστικής περιοχής προκειμένου να γίνει εφικτή η εκτέλεση αστικής συγκοινωνίας. Ο παριστάμενος Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης ενημέρωσε ότι ήδη ο Δήμος Κιλκίς συμφώνησε με το ΚΤΕΛ για αστική συγκοινωνία εντός της πόλης, η οποία θα επεκταθεί και το Γ’ Γυμνάσιο ενώ θα ενισχυθεί και η αστική συγκοινωνία με τους οικισμούς. Ο δήμος ενισχύθηκε με 160.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης για τους 14 μήνες, μέχρι το τέλος του 2009. Ερωτηθείς για τη συνέχεια ο κ. Τερζιδης απάντησε ότ όπως το κράτος ενισχύει την αστική συγκοινωνία σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, ανάλογη πρέπει να είναι η ενίσχυση και της αστικής συγκοινωνίας στο Κιλκίς.
Στην απόφαση μειοψήφισε ο κ. Χαλίτσιος επειδή όπως είπε η αστική συγκοινωνία δεν γίνεται με υποδομές του δήμου.
- Εγκρίθηκε αποδοχή εσόδων και τροποποίηση του προϋπολογισμού 2008