Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 9:11:27 μμ
etpa
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 18:31

Νοσοκομείο Κιλκίς: Εννιά ανεμβολίαστοι ασθενείς κι ένας εμβολιασμένος ηπίως ασθενών

Συντάκτης:

Ένα δύσκολο Φθινόπωρο και ένας δυσκολότερος Χειμώνας περιμένει το Κιλκίς καθώς η πανδημία «δείχνει» ήδη τα δόντια της και η θωράκιση των ανθρώπων του είναι προβληματική.
Με 36.330 πρώτα εμβόλια και 33.825 πλήρως εμβολιασμένους (45% σε πρώτα εμβόλια, 42% πλήρως εμβολιασμένοι, στοιχεία της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου) δυστυχώς ο νομός συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις πανελληνίως.

Μαζί Δράμα και Ημαθία, με χειρότερες επιδόσεις από τις Σέρρες, την Φωκίδα και την Ευρυτανία. Γενικά η Μακεδονία δεν πάει καλά με τα εμβόλια καθώς πέραν όσων αναφέραμε υπάρχουν η Καβάλα με 45% και η Πιερία με 44%. Δηλαδή έξι στους 13 νομούς πατώνουν στους εμβολιασμούς.
Κι αυτά συμβαίνουν όταν η χώρα έχει ξεπεράσει το 60% σε πρώτα εμβόλια και προσεγγίζει το εν λόγω ποσοστό και σε πλήρως εμβολιασμένους με το ν. Κιλκίς να ακολουθεί ασθμαίνοντας και από απόσταση τουλάχιστον 15 μονάδων!
Με προβληματική λοιπόν θωράκιση καλείται να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας. Η περασμένη (6-12 Σεπτεμβρίου) εβδομάδα έκλεισε με 157 κρούσματα, έναντι 150 της προπερασμένης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr. Οι επιπτώσεις του θέρους και των διακοπών γίνονται ήδη έντονα αισθητές και στον δείκτη θετικότητας από τους ελέγχους που διενεργούνται.
Απόρροια όλων αυτών είναι να κατέλθει την κλίμακα του κακού ο νομός και από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι πορτοκαλί. Ένα βήμα δηλαδή από το έσχατο σκαλί του κακού, το κόκκινο.

 

Ελεγχόμενη η κατάσταση στο Νοσοκομείο
Η πληθύς των κρουσμάτων δεν απεικονίζεται στον αριθμό των ασθενών, τουλάχιστον ακόμα. Στο Νοσοκομείο Κιλκίς όλη την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια μικρή αύξηση του αριθμού των ασθενών, αλλά το μεσημέρι της Δευτέρας (13 Σεπτεμβρίου) ουσιαστικά επανήλθε η εικόνα της προπερασμένης Δευτέρας. Οι ασθενείς στη μονάδα 2 είναι 10 και τρεις βρίσκονται στη μονάδα με τα ύποπτα.
Αξίζει να σημειωθούν δυο πτυχές της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται στο ίδρυμα για να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση:
Πρώτον: Για να μειωθεί ο χρόνος συμφυρμού έστω στο ίδιο κτήριο (Τρίτη πτέρυγα) ύποπτων περιστατικών και ασθενών-προσωπικού) γίνονται και δυο αποστολές δειγμάτων ημερησίως προς εργαστήρια ώστε με την έκδοση των αποτελεσμάτων να διασπείρονται όπου δει οι μέχρι τότε ύποπτοι.
Δεύτερον: Στο Νοσοκομείο και στην μονάδα 2 δεν θυμούνται καν πότε έγινε η τελευταία διακομιδή σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προς διασωλήνωση ασθενούς. Και τούτο επειδή η μονάδα εμπλουτίστηκε τις συσκευές High Flow Oxygen Therapy (Συσκευή Υψηλής Ροής Οξυγόνου) τα οποία προσφέρουν υψηλού επιπέδου και αποτελεσματική νοσηλεία. Είναι μια κατάκτηση του νοσοκομείου η οποία μπορεί να έχει υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στη θεραπεία των ασθενών.
Και να κλείσουμε με την καίρια διευκρίνηση: Από τους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται `οι εννιά είναι ανεμβολίαστοι κι ένας εμβολιασμένος. Λεπτομέρεια: Ο τελευταίος είναι αυτός με την πλέον ήπια μορφή της ασθένειας. Κι ας μας συγχωρέσουν οι φανατικοί αντιεμβολιαστές. Φιλτέρα η αλήθεια.
Ηθικόν δίδαγμα: Όσοι δεν εμβολιαστήκατε, ιδιαίτερα οι κάποιας ηλικίας, σπεύσατε. Κινδυνεύετε περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.
Η ζωή μας αξίζει περισσότερο από τις φοβίες μας. Και απείρως περισσότερο από τις ιδεοληψίες μας.