Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 9:50:24 μμ
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 14:38

Ο (αργός) θάνατος του... περιπτέρου

Του Κώστα Τερζενίδη.

Μπορεί ο Αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ να πραγματεύεται στο κορυφαίο του έργο τον “Θάνατο του Εμποράκου”, στο Κιλκίς όμως βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τον θάνατο του... περιπτέρου.

 

Δεκαετίες τώρα μας συντροφεύουν αυτά τα μικρά θαυματουργού κουβούκλια σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους των πόλεων αλλά και των χωριών. Παλιά, σε κάθε στροφή του δρόμου σκοντάφταμε επάνω τους, τώρα πια τα ψάχνεις με το κιάλι. Παλιά στις πλατείες των χωριών έβρισκες ακόμη και δυο περίπτερα, τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα.

Η ελλαδική πρωτοτυπία των περιπτέρων, με άδειες λειτουργίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αναπήρους πολέμου -και τελευταία από τους δήμους- περνά πλέον δύσκολα φεγγάρια. Οι καιροί αλλάζουν και τα μικρά κουβούκλια, που βρίσκεις να αγοράσεις σχεδόν ό,τι θέλεις, μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς από τα χρόνια της κρίσης μέχρι και σήμερα.

Στην πόλη του Κιλκίς η αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου οδήγησε στη μετακίνηση των τριών περιπτέρων που βρίσκονταν εντός αυτού. Τρία νέα περίπτερα τοποθετήθηκαν ανά την πόλη για να στεγάσουν αυτά που ξηλώθηκαν, αλλά μόνο το ένα λειτουργεί, αυτό της πλατείας Ειρήνης. Το δεύτερο, απέναντι από την Μητρόπολη, πωλείται αλλά αγοραστής δεν έχει βρεθεί, ενώ το τρίτο -απέναντι από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση- στήθηκε κατά λάθος, μιας και η άδεια του έχει λήξει.

Στις θέσεις των δυο περιπτέρων που ξηλώθηκαν, μπροστά από την ALPHA BANK και την πάλε ποτέ Εμπορική Τράπεζα, έχουν ανοίξει και λειτουργούν δυο μικρά μίνι μάρκετ. Βλέπετε, κάποτε ήταν απαγορευτικά και τα υψηλά ενοίκια των καταστημάτων στον κεντρικό δρόμο της πόλης, τώρα πια, όχι. Κινούμαστε πλέον στον αστερισμό των μίνι μάρκετ και του... καφέ στο χέρι.

Το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς αποφάσισε πρόσφατα την κατάργηση δυο περιπτέρων, που ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν. Το πρώτο προς το τέλος της 21ης Ιουνίου (προς Ευκαρπία) το κουβούκλιο του οποίου υπάρχει και θα απομακρυνθεί, και το δεύτερο μπροστά στο ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, το οποίο δεν υπάρχει ούτε ως κατασκευή.

Ένα τρίτο, που σύντομα τελειώνει η άδεια του, βρίσκεται απέναντι από τα ΤΑΧΙ και -όπως ειπώθηκε- θα απομακρυνθεί η κατασκευή του, μιας και δεν λειτουργεί καν ως περίπτερο.

Και τι απέμειναν από περίπτερα στο Κιλκίς, λίγο πριν τα εξαφανίσει και η χρήση των POS των τραπεζών; Αξίζει να τα καταγράψουμε, έτσι για την ιστορία. Από την αρχή της 21ης Ιουνίου μέχρι την πλατεία Ειρήνης λειτουργούν τέσσερα περίπτερα, ένα πέμπτο στις δίδυμες Καπναποθήκες κι ένα στη δυτική είσοδο της πόλης, που τους τελευταίους μήνες είναι κλειστό. Μόλις πέντε περίπτερα βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία!

Δείτε μια καταγραφή που έγινε στη γειτονική Θεσσαλονίκη, όπου από τα 3000 περίπτερα που λειτουργούσαν το 2010 έχουν απομείνει μόλις 700.

Και μετά ήρθε η κρίση και η take away καφεΐνη!

Πολυμέσα