Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 9:42:36 πμ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 20:55

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς απελευθέρωσε ακόμη 150 φασιανούς

Μεγάλο αριθμό κολχικών φασιανών απελευθέρωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς, κάτι που κάνει κάθε χρόνο, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της πανίδας στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου, στα όρια του δήμου Κιλκίς.

 

Όπως δήλωσε στο eidisis.gr ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, τα τελευταία τρία χρόνια ο Σύλλογος έχει απελευθερώσει εκατοντάδες φασιανούς, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κιλκίς, ενώ επιδιώκει και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον στον Πυρήνα που διατηρεί ο φορέας και στο δασικό καταφύγιο έξω από την πόλη του Κιλκίς.

Για φέτος απελευθερώθηκαν 150 φασιανοί, σε περιοχές που υπέδειξε το Δασαρχείο, σε Δοϊράνη, Κολχίδα και Χέρσο.

Η όλη δράση έγινε στα πλαίσια μελέτης του επιστημονικού συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Το έργο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την προστασία του Κολχικού Φασιανού αναγνωρίζεται πια διεθνώς.

Επειδή ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας μέσω της μεγάλης κυκλοφορίας αγγλικού περιοδικού The FIELD αποτελεί την ουσιαστική επιβράβευση των πολύχρονων προσπαθειών μιας ελληνικής κυνηγετικής οργάνωσης. Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς.