Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 10:02:59 πμ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:29

Ο νόμος δεν μου επιτρέπει να δώσω άδειες βυτιοφόρων σε δήμους

Θέλει, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των δήμων του νομού να εκδοθούν άδειες βυτιοφόρων εκκένωσης βόθρων στους ΟΤΑ του νομού. Ο λόγος για τον Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα, ο οποίος από τις 5 Αυγούστου ενημέρωσε εγγράφως τους ΟΤΑ του νομού ότι: «Ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας από το 2005 είχε την πρόθεση να δώσει λύση στο θέμα των εκκενώσεων βόθρων των οικισμών του νομού με Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης βυτιοφόρα που να ανήκουν στους δήμους του νομού. Στην προσπάθειά του αυτή εμπόδιο στάθηκε ο νόμος που διέπει τις άδειες αυτές και δεν επιτρέπει τέτοιες αδειοδοτήσεις σε δήμους, όταν υπάρχουν ιδιοκτήτες ΦΔΧ βυτιοφόρων εκκενώσεων βόθρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή…».

Το θέμα προέκυψε τα τελευταία χρόνια όταν αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος  μεταφοράς των αστικών λυμάτων στους ΧΥΤΑ του νομού ως αποτέλεσμα της μονοπωλιακής θέσης και του ελλείμματος ανταγωνισμού των ιδιωτών ιδιοκτητών βυτιοφόρων.
Πολλοί δήμοι για να προστατεύσουν τους δημότες τους ζήτησαν να εκδοθούν άδειες στο όνομά τους, αλλά μόνο ο δήμος Γαλλικού κατόρθωσε να το πετύχει και είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Γαλλικού ενώ το φορτηγό του δήμου εκκενώνει βόθρους με 60 ευρώ, τα ιδιωτικά εκτελούν την ίδια εργασία με 80 ευρώ.
Πρόσθετο στοιχείο τριβής με τους ιδιοκτήτες αποτέλεσε ο τρόπος πληρωμής του τέλους προς τη ΔΕΥΑ Κιλκίς, όπου οι ιδιοκτήτες αρνούνται να το εισπράττουν και αποδίδουν.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΤΕΔΚ το θέμα ετέθη από το Δήμαρχο Κιλκίς Δ. Τερζίδη, ο οποίος μάλιστα ζήτησε την υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι των ιδιοκτητών ΔΧΦ βυτιοφόρων. Ο Δήμαρχος του Κιλκίς κάλεσε τη Νομαρχία να εγκρίνει το αίτημα για έκδοση άδειας κυκλοφορίας Δ.Χ.Φ βυτιοφόρου στο δήμο Κιλκίς και προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση θα μηνύσει τη Νομαρχία.
Ουσιαστικά απαντώντας στον κ. Τερζίδη ο Νομάρχης απέστειλε την παραπάνω επιστολή προς τους δημάρχους του νομού, με την οποία συντάσσεται μαζί τους ουσιαστικά, αλλά δηλώνει αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματός τους λόγω του νόμου .
Το Υπουργείο μεταφορών στην απάντησή του στο Νομάρχη από το 2005 αναφέρει την σχετική πρόνοια του νόμου, που έχει ως εξής:
Το ΦΔΧ βυτιοφόρο εκκενώσεως βόθρων χορηγούνται, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του κεφ. Β, κατά προτεραιότητα σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ήδη στο επάγγελμα είναι δηλαδή ιδιοκτήτες ΦΑΧ βυτιοφόρων εκκενώσεως βόθρων. Σε περίπτωση απουσίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων εκκενώσεων βόθρων στο νομή ή μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αυτούς, το ΦΔΧ βυτιοφόρο εκκενώσεως βόθρων χορηγείται στο νομικό πρόσωπο του δήμου.