espa pkm

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, 9:27:09 πμ
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 22:39

Ο Πανάγαθος έχει πλέον το λόγο!

theros
Αποδείχτηκε σωστή η εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά στα σιτηρά θα αποδειχθεί η καλύτερη των τελευταίων ετών. Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ο αλωνισμός στις πεδινές περιοχές (Γυναικόκαστρο, Μαυρονέρι κ.α) στα στάρια και οι πρώτες αποδόσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς κινήθηκαν πέραν των 170 κιλών και κατά περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα 300κιλά/ στρέμμα.
Βεβαίως οι τελευταίες αυτές αποδόσεις  αναφέρονται σε χωράφια που καλλιεργήθηκαν σωστά κι όχι με την προσφιλή τα τελευταία χρόνια μέθοδο της ελάχιστης καλλιεργητικής φροντίδας απλά για την θεμελίωση του δικαιώματος και την είσπραξη των επιδοτήσεων.
Πρόκειται ωστόσο για τα πρώτα χωράφια που θερίζονται και η εμφάνιση των καλοκαιρινών καταιγίδων την Κυριακή αναγκάζει τους παραγωγούς να αναστείλουν το θερισμό μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, αλλά και να   στρέψουν το βλέμμα τους ψηλά αναζητώντας την Εξ Ύψους βοήθεια!
Ένα δεκαήμερο χωρίς μπόρες θα ήταν τα καλύτερο σενάριο για τη συγκομιδή του καρπού και γνώστες του χώρου εκτιμούν ότι αν όλα πάνε καλά και δεν βρέξει τότε η φετινή μέση παραγωγή θα αγγίξει  τα 250 κιλά/στρέμμα.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των τιμών. Στο σκληρό στάρι η πάσχουσα φέτος από παραγωγή Θεσσαλία έδωσε, όπως κάθε Ιούνιο, τιμές που ξεκινούν από τα 22 λεπτά/κιλό.
Στο ίδιο μοτίβο (από 20-22 λεπτά) αναμένεται να κινηθούν οι τιμές και για το στάρι του ν. Κιλκίς εφόσον βέβαια οι παραγωγοί δεν έχουν εμπλακεί σε σχέσεις εξάρτησης με εταιρείες σιτηρών που παρέχουν μεν ρευστότητα και κατ’ ουσίαν φάρμακα και σπόρους δεσμεύοντας όμως την παραγωγή με άδηλες τιμές.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νομού Κιλκίς (πρώην ΈΑΣ) άπλωσε και φέτος δίχτυ προστασίας συγκεντρώνοντας την παραγωγή την οποία και θα διαπραγματευθεί συνολικά με εμπόρους,  πληρώνοντας εξαρχής με ικανοποιητικές τιμές.
Στο μαλακό σιτάρι η τιμή αναμένεται να κινηθεί περί τα 18 λεπτά, ενώ στα κριθάρια η τιμή εκκίνησης καθορίστηκε στα 15 λεπτά.
Αυτή είναι η εικόνα της φετινής σιτοδείας από τα πρώτα στοιχεία και όπως συνάγεται ένα είναι το κρίσιμο θέμα: Να σταματήσουν οι μπόρες για να μπορέσει να θερίσει ο κόσμος. ‘Ηγουν: Ο Πανάγαθος έχει πλέον το λόγο!

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα καθώς καταγράφηκαν και αποδόσεις πάνω από 300 κιλά/ στρέμμα στα σιτηρά, αλλά το βλέμμα των αγροτών κοιτάζει ψηλά καθώς οι μπόρες απειλούν να μηδενίζουν τις προσδοκίες μιας χρονιάς. Τιμή πάνω από 20 λεπτά στο σκληρό και 18 στο μαλακό…Την εξ ύψους βοήθεια ζητούν πλέον οι σιτοπαραγωγοί για να σταματήσουν οι μπόρες…