Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 4:35:14 πμ
Τετάρτη, 07 Μαϊος 2008 14:06

Ο ποιμενικός σκύλος υπό προστασία

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης εγκαινίασε στην Αγραπιδιά του Αμυνταίου ν. Φλώρινας, τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου. Κατά την τελετή των εγκαινίων ο κ. Υφυπουργός χαιρέτισε τη σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει ο «Αρκτούρος» για την αναπαραγωγή – διάδοση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου με γενετική ταυτοποίηση προκειμένου να διατηρηθούν και να διασωθούν τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το είδος, το οποίο θεωρείται ως ο καλύτερος και πιο αφοσιωμένος φύλακας των κτηνοτροφικών  κοπαδιών από τις επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών όπως ο λύκος και η αρκούδα και ως πιστός σύντροφος των μοναχικών ανθρώπων.
Ο κ. Κιλτίδης εξήρε  τη μεγάλη συνεισφορά του «Αρκτούρου» στη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στη διάσωση  του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και στην προστασία των κτηνοτρόφων και δεσμεύθηκε για την ενίσχυση του προγράμματος επαναδιάδοσης που προωθεί η εν λόγω περιβαλλοντική εταιρία, χάρη στο οποίο έχουν ήδη διατεθεί σε κτηνοτρόφους πάνω από διακόσιοι ποιμενικοί σκύλοι.
Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Υφυπουργού στο Νυμφαίο, στο Καταφύγιο για την Αρκούδα, όπου τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ο Πρόεδρος του «Αρκτούρου» κ. Ιωάννης Μπουτάρης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά για τη διαμόρφωση πλαισίου με στόχο αφενός την αξιοποίηση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και σε άλλους χώρους φύλαξης και αφετέρου την προστασία των κτηνοτρόφων από παραπλανητικές εισαγωγές φυλών σκύλων που δεν έχουν το προσδωκόμενο αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη φύλαξη του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.