Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 2:47:45 μμ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:18

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών στη Φωκίδα

Στα πλαίσια των ενημερωτικών και συναδελφικών επισκέψεων ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών του νομού Κιλκίς επισκέφθηκε το τριήμερο 27,  28 και 29 Νοεμβρίου 2009 την Φωκίδα. Κατά την εκεί διαμονή της η αποστολή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Στο Μοναστήρι ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε από την μοναχή εκπρόσωπο του Μοναστηριού. Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκομένους το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έργο σπουδαίου καλλιτέχνη από την Ήπειρο.
Το Μοναστήρι κατά την διάρκεια της ελληνικής επαναστάσεως υπήρξε ορμητήριο και καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να το καταστρέψουν το 1825. Ανεγέρθη ξανά στην ίδια θέση και πυρπολήθηκε το 1943 από τους Ιταλούς. Ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και μετά. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τους Δελφούς και τον εκεί υπάρχοντα αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο στο οποίο ξεναγήθηκε από αρμόδια αρχαιολόγο. Κατόπιν επισκέφθηκε την Αράχοβα, κωμόπολη όπου κατά την ελληνική επανάσταση στην ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους αναδείχθηκε η στρατιωτική και στρατηγική φυσιογνωμία του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Το γραφικό Γαλαξίδι ήταν ο επόμενος σταθμός. Κωμόπολη με ναυτική παράδοση 4.000 ετών. Η αποστολή ξεναγήθηκε στο Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο και επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο έργο και αυτό του ιδίου καλλιτέχνη που έκανε και το τέμπλο στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία.
Το βράδυ σε σεμνή τελετή αντηλλάγησαν αναμνηστικά από τους Προέδρους των Σ.Ε.Α.Ν. Κιλκίς και Φωκίδας κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνο και Τσινταβή Ιωάννη, παρουσία του Αντινομάρχη Φωκίδας κ. Ιντέρνο Τάκη καταγόμενο από το Κιλκίς.
Το μεταλλευτικό Μουσείο «ΒΑΓΟΝΕΤΟ» στο διάσελο των ορέων Γκιώνας και Παρνασσού είναι ένα από τα πιο θεαματικά πάρκα της Ευρώπης και το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν με το τρενάκι τις παραδοσιακές στοές εξορύξεως του βωξίτη (πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου) σε βάθος 600 μέτρων περιηγήθηκαν στην υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων, στην έκθεση μεταλλευτικής ιστορίας και καταλήξανε στην πτέρυγα εφαρμογών νέας τεχνολογίας. Το θέαμα και η ενημέρωση υπερέβη τις προσδοκίες και διαπιστώσανε πως το παρελθόν γίνεται παρόν με την πλέον σύγχρονη ψηφιακή οπτικοακουστική εγκατάσταση βασισμένη στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Η επόμενη στάση της επιστροφής ήταν στο ονομαστό χάνι της Γραβιάς, όπου δεσπόζει η προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Εγινε ενημέρωση στο αναστηλωμένο Χάνι με εικόνα και ήχο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Διευθυντής του Γραφείου, Συνταγματάρχης ε.α. Βαρδάκας Γεώργιος, ενημέρωνε την αποστολή συνεχώς με γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία των περιοχών που περνούσανε.