Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 4:44:04 μμ
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 03:13

Οι απεργίες μάς ζημιώνουν. Βοηθήστε μας

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας με την υιοθέτηση σειράς μέτρων ανακούφισης του πληττόμενου εμπορικού κόσμου και ως απόρροια των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ΕΗ, λιμάνια, ΟΤΑ, ΟΤΟΕ κ.α , προτείνει η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ως γνωστόν θέση αντιπροέδρου στη διοίκηση κατέχει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς Σταύρος Χατζηγεωργιάδης..

Η επιστολή - έκκληση απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης, τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και τον πρόεδρο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Η οικονομική κρίση της αγοράς τείνει, πλέον, να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Λιμάνια, στη ΔΕΗ, στους ΟΤΑ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην ΟΤΟΕ και σε πολλούς άλλους κλάδους.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σέβεται απόλυτα το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «απεργείν» και «διαδηλώνειν», αναγνωρίζοντας τα δημοκρατικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών να προβαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στα πλαίσια διεκδίκησης των αιτημάτων τους.
Παράλληλα, όμως, και στα πλαίσια μιας υγιούς δημοκρατίας, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα η διασφάλιση της προστασίας του οικονομικού και κοινωνικού ρυθμού , ο οποίος διαταράσσεται, σε μέγιστο βαθμό, λόγω συντεχνιακών συμφερόντων ορισμένων εργασιακών ομάδων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οι οικονομικός ιστός της χώρας, ο οποίος είναι «όμηρος» των απεργιακών κινητοποιήσεων, τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας με ανυπολόγιστες συνέπειες, κυρίως για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ’αυτές.
Διαβλέποντας τον κίνδυνο οικονομικής εξόντωσης των επιχειρήσεων, Ζητούμε την παρέμβαση της Πολιτείας, με μέτρα που θα συμβάλλουν στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και θα αποτρέψουν την απορρύθμιση της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Τα μέτρα αυτά, τα οποία θα πρέπει να προβλεφθούν με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 μηνών, είναι:
1. Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
2. Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
3. Αναστολή των πλειστηριασμών.
4. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
5. Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
6. Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.
7. Ειδική πρόβλεψη για την ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
8. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
9. Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
10. Αναστολή καταβολής δόσεων πιστωτικών καρτών, δανείων κλπ. προς τις Τράπεζες.
11. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
12. Πρόβλεψη για ρύθμιση όλων των κατηγοριών παλαιών φόρων και τελών που οφείλονται από τις επιχειρήσεις αυτές προς το Δήμο της Αθήνας και τους περιφερειακούς Δήμους.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας μεταφέρει την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας και παρακαλεί για την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, με την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι άκρως ανησυχητικές συνέπειες που υφίσταται η επιχειρηματικότητα της χώρας μας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.