Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:08:12 πμ
Τρίτη, 05 Μαϊος 2009 14:03

Οι δυο βάζουν φρένο στην ανάπλαση του Κέντρου και στην ανάπτυξη της Αξιούπολης

Οι θέσεις της Δημάρχου Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου για το θέμα που ανέκυψε στις σχέσεις της με τους δημοτικούς συμβούλους Π. Πασσαλίδη και Ελισάβετ Δημητριάδου καθώς και οι απόψεις της επί της ανάπλασης του κέντρου της πόλης εκφράζονται σε εκτενή ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου, όπου και ανακοινώνεται η παύση της κ. Δημητριάδου από τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου.


« Η Αξιούπολη το πνευματικό, πολιτιστικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας πριν από κάποιες δεκαετίες, έχει καταντήσει ένα μεγάλο χωριό. Κανένας από όλους εμάς που είμαστε δημότες ή κάτοικοι δεν είναι ικανοποιημένος. Την αγωνία της δημοτικής αρχής την συμμερίζονται και η πλειοψηφία των δημοτών αφού πιστεύουν ότι βασική αιτία αυτής της παρακμής είναι και η εικόνα του κέντρου της πόλης μας. Φράσεις όπως «γιατί δεν έχουν χαλάσει ακόμη αυτά τα εκτρώματα» «τι θα γίνει με τις πλατείες» τις ακούμε καθημερινά.
Τους δύο τελευταίους μήνες σε τρεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου επικρατεί το θέατρο του παραλόγου. Η μειοψηφία του δήμου συνεπικουρούμενη και από συμβούλους της πλειοψηφίας προσπαθούν να βάλουν φρένο στις προσπάθειες ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας. Και αυτό με αστείες δικαιολογίες όπως «ότι δεν έχουν ενημερωθεί».Το θέμα για να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, ήρθε την πρώτη φορά σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ενώ προσχέδια της ανάπλασης είχαν αναρτηθεί από τον Αύγουστο του 2008 στο δημαρχείο και στις πλατείες της Αξιούπολης και κανείς από του αντιδρώντες συμβούλους δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει διευκρινήσεις ή να ρωτήσει οτιδήποτε. Δικαιολογίες όπως ότι θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα η παράπλευρη οδός Φιλίππου ή ότι τα πεζοδρόμια δεν έχουν το πλάτος που κάποιοι επιθυμούν ή ότι πρέπει κάπου να γίνει κυκλική πορεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι έτσι θα αποκοπεί από την ενοποίηση των χώρων η πλατεία Παύλου Μελά και πολλά άλλα που έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις των μελετητών και την κοινή λογική.  Και παρότι οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις τους θα μπορούσαν να γίνουν κατά την δημόσια διαβούλευση που θα γίνει στην αρχιτεκτονική μελέτη αρνούνται να ψηφίσουν το τμήμα αυτό της μελέτης συγκεκριμένα της κυκλοφοριακής μελέτης, χρονοτριβώντας και θέτοντας σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια της ανάπλασης.
Σε κάθε όμως περίπτωση, πιστεύει κάποιος από μας ότι μπορεί να κάνει μία πρόταση με την οποία θα συμφωνήσουμε όλοι;  Αν ναι, είναι κρίμα τότε που δεν την έχει κάνει μέχρι τώρα να την εφαρμόσουμε… Εμείς έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από την αντιπολίτευση και από τους διαφωνούντες συμβούλους της πλειοψηφείας αλλά απάντηση δεν πήραμε.
Και η δημοτική αρχή έχει τις επιφυλάξεις  για   κάποια σημεία της μελέτης. Αλλά οι επιφυλάξεις μας αυτές θα πρέπει να ματαιώσουν το έργο όπως προσπαθούν μετά μανίας να κάνουν κάποιοι; Πρέπει να καταλάβουμε ότι μικρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες πρέπει να μπουν στη άκρη αν θέλουμε να γίνει το έργο.. 
Γνωρίζουμε όλοι μας ότι πολλά έργα δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις.. γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Στην περίπτωση της ανάπλασης αυτής  η δημοτική αρχή της Αξιούπολης έχει κάνει το χρέος της. Καταφέραμε την τελευταία στιγμή να εντάξουμε σε έργα του ΟΠΑΑΧ την ύδρευση των ορεινών οικισμών και έτσι να αποδεσμεύσουμε περίπου 1.100.000 _ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τα οποία ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο  αποφάσισε να τα  χρησιμοποιήσουμε για την ανάπλαση των πλατειών.  Αυτό δεν είναι έργο όμως ούτε της δημάρχου ούτε του συνδυασμού μας αλλά έργο της Αξιούπολης, έργο των Αξιουπολιτών.
Το έργο αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο έργο που γίνεται τις τελευταίες τετραετίες στην έδρα του δήμου μας.
Ένα έργο που όλος ο κόσμος το περιμένει.
Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα δώσει ζωή στην Αξιούπολη.
Ένα έργο που θα αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία της πόλης μας.
Ένα έργο που αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση.
Οι επαγγελματίες της πόλης μας καθώς και η πλειοψηφία των δημοτών μας περιμένουν από εμάς με το έργο αυτό και με άλλα έργα να αντιστρέψουμε την επί δεκαετίες φθίνουσα πορεία της έδρας του δήμου μας.
Πολλοί από μας πιστεύουν ότι αυτό το έργο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στον στόχο αυτό. Και πραγματικά δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο έργο ανάπλασης πλατειών και δρόμων στην Ελλάδα σήμερα που να κινδυνεύει να μην γίνει γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για λεπτομέρειες του έργου..
Για τους παραπάνω λόγους που έχουμε εκθέσει και για το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν για ιδιοτελείς σκοπούς τη ματαίωση του έργου η δήμαρχος θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός της Αξιούπολης αν συμφωνεί ή όχι με την προτεινόμενη ανάπλαση. Πιστεύουμε ότι η αντιπολίτευση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτρέψει στους δημότες να αποφασίσουν για το μέλλον της έδρας του δήμου και τόπου μόνιμης κατοικίας και εργασίας τους.
Δυστυχώς, η όλη διαδικασία έδειξε ότι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας,  που ο θεσμικός τους ρόλος τους επιβάλλει την προώθηση του έργου της δημοτικής αρχής, να μην έχουν κατανοήσει τη σημασία και σπουδαιότητα του έργου για την Αξιούπολη. Έτσι, η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου αναγκάστηκε με μεγάλη της λύπη να παύσει από τα καθήκοντα της στις 30 Απριλίου την αντιδήμαρχο κ. Ελισάβετ Δημητριάδου.».