Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 2:19:32 πμ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009 08:35

Οι Σκοπιανοί κλέβουν ψάρια και δίχτυα κι οι αρμόδιοι “σφυρίζουν κλέφτικα”

Από τις αρχές του 2008 και λόγω επιχωματώσεων δεν μπορεί να καθελκυστεί το ταχύπλοο σκάφος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης της Δοϊράνης στη λίμνη για να την «αστυνομεύσει». Κοντά δυο χρόνια λοιπόν οι Σκοπιανοί έχουν ταράξει τους ψαράδες μας κάθε βράδυ κλέβοντας τα δίχτυα τους και προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά. «Μας έκλεψαν μέχρι τώρα τουλάχιστον 120 νταούλια; Και καθένα από αυτά κοστίζει 50 ευρώ . Ρίχνουμε τα δίχτυα μας τουλάχιστον 500 μέτρα από το θαλάσσιο σύνορο και το βράδυ οι Σκοπιανοί μπαίνουν μέσα στα δικά μας νερά και ανενόχλητοι μας τα κλέβουν…» καταγγέλλει ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Δοϊράνης Στέλιος Κορνηλάκης.
Το ταχύπλοο είχε δυο προβλήτες παλαιότερα, μια στις Μουριές και μια στη Δοϊράνη. Επιχωματώθηκαν όμως και ουσιαστικά τη νύχτα δεν υπάρχει «αστυνόμευση» στη λίμνη. Τη μέρα με κιάλια ελέγχεται η λίμνη. Το βράδυ όμως καθίσταται έρμαιο των Σκοπιανών κλεφτών. «Πήγαμε απέναντι και βρήκαμε τα δίχτυα μας. Ξέρουμε και ποιοι τα κλέβουν. Αλλά δεν μπορούμε να τα φέρουμε πίσω…» συνεχίζει με απόγνωση ο κ. Κορνηλάκης.
Απόγνωση και από την ανεξέλεγκτη κλοπή της περιουσίας των μελών του συνεταιρισμού και από την αδιαφορία των κατά νόμο αρμοδίων υπηρεσιών για την ανακατασκευή της μιας προβλήτας, αυτής στη Δοϊράνη ώστε να τεθεί ένας φραγμός στην λεηλασία της περιουσίας των ψαράδων μας.
Έγγραφα και παραστάσεις στην Αστυνομία, στους δήμους Μουριών και Δοϊράνης, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί δυο σχεδόν χρόνια δεν απέφεραν αποτέλεσμα.
Κι επειδή κι «ο αρμόδιος φοβέρα θέλει» ο πρόεδρος ως εκπρόσωπος του συνεταιρισμού κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που υφίστανται τα μέλη του.
Αλλά αρμοδιότερος να διεκτραγωδήσει το δρομολόγιο των ανεύθυνο- υπεύθυνων αρμοδίων είναι ο μηνυτής πλέον πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Η μήνυση
Παραθέτουμε τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της μηνυτήριας αναφοράς του στην Εισαγγελέα Κιλκίς:
«Συγκεκριμένα εμείς τον Σεπτέμβριο του 2008 μεταβήκαμε στον Αστυνομικό Διευθυντή του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης και του ζητήσαμε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς επίλυσή του. Προς  το σκοπό αυτό το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης απέστειλε προς τον Δήμο Μουριών το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 8095/4/23/7/-10-08 έγγραφο του με το οποίο ενημέρωνε το Δήμο (και τις λοιπές Υπηρεσίες) για την ως άνω κατάσταση….
Ακολούθως, τέλη Οκτωβρίου 2008, λάβαμε γνώση του υπ’ αριθ. Πρωτ. 8065/4/23 α’/29-10-08 έγγραφο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης, απευθυνόμενος προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, με το ποίο ενημέρωνε τη Νομαρχία (και τις λοιπές Υπηρεσίες), ότι ο Δήμος Μουριών απήντησε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν άπτεται της αρμοδιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα απηύθυνε αίτημα προς τη Νομαρχία να τους γνωστοποιήσει εάν είναι εκείνη, αρμόδια για την αποκατάσταση της προβλήματα….
Επειδή μέχρι τον Απρίλιο 2009 ουδεμία απάντηση λάβαμε, εμείς επισκεφθήκαμε πάλι τον, νέο πλέον, Αστυνομικό Διευθυντή Κιλκίς, για να μας ενημερώσει σχετικά. Τότε μάθαμε ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο Τμήμα Συνοριακής φύλαξης Δοϊράνης, προκειμένου αυτό να επιληφθεί για τη διενέργεια αυτοψίας, ώστε να κατασκευασθεί νέος χώρος για προβλήτα, κάτω από το Τελωνείο στη Δοϊράνη.
Με επιμέλειά μας πραγματοποιήθηκε η αυτοψία, στην οποία διαπιστώθηκε ότι μπορεί να κατασκευασθεί προβλήματα στον ως άνω χώρο, αλλά χρειάζεται να γίνει εκβάθυνσή του σημείου, ώστε να μπορεί να ελλιμενισθεί το ταχύπλοο σκάφος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης. Προς τον σκοπό αυτό, τον Μάιο του 2009 ήλθαμε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Δοϊράνης, ο οποίος και μας υποσχέθηκε την υλοποίηση της εκβάθυνσης για την κατασκευή της προβλήτας.
Ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς όλες τις Υπηρεσίες, το μόνο που εισπράττουμε είναι υποσχέσεις που παραμένουν ανεκπλήρωτες, με αποτέλεσμα, αν και υπάρχει σκάφος για την αστυνόμευση της περιοχής, να μην υπάρχει καμία αστυνόμευση, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό να καθελκυστεί ώστε να περιπολεί την λίμνη…
Επειδή, όμως προκύπτει δυστυχώς από τα παραπάνω, αυτά που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά ιδιαίτερα εμείς, ως κατ’ επάγγελμα αλιείς που η παράνομη αλιεία θίγει άμεσα τους μοναδικούς οικονομικούς μας πόρους, τόσο καιρό τώρα από τους τοπικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι η αδιαφορία, η αδιαλλαξία και ο εμπαιγμός…..
Για τους λόγους αυτούς
Μηνύουμε
Κάθε υπεύθυνο για τις ως άνω διαπραχθείσες αξιόποινες πράξεις που τέλεσε και εξαιτούμαστε την κατά νόμο ποινική δίωξη και τιμωρία του…»