Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 12:05:19 πμ
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 08:23

Οικολογικό έγκλημα στο σκουπιδότοπο Κιλκίς

Σίγουρα δεν περίμεναν ο δήμαρχος του Κιλκίς μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας την πυρκαγιά στην χωματερή του Κιλκίς, την 11-12-13 Νοεμβρίου. Έκαναν όμως ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να συμβεί γι’ άλλη μια φορά, όπως τόσες φορές τα τελευταία χρόνια με την εγκληματική τους αμέλεια.


Η φωτιά έκαιγε για τρεις ημέρες και σκόρπισε για άλλη μια φορά τεράστιες ποσότητες διοξινών στην πόλη του Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ τα απορριμματοφόρα των Δήμων αλλά και φορτηγά ιδιωτών, αφού ζυγιστούν στο νέο ΧΥΤΑ αδειάζουν τα σκουπίδια στην παλιά χωματερή, κάτι που διαπιστώσαμε και κατά τη διάρκεια της φωτιάς.
Δυστυχώς, αντί για κλειστή την χωματερή αντικρίσαμε την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί, μια κατάσταση που παραβιάζει και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας, με σκουπίδια ακάλυπτα σε μεγάλη έκταση και κυρίως αυτά που ρίφθηκαν στα πρανή του ρέματος και όπως αποδείχτηκε και κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς ήταν αδύνατον να σβηστούν.
Παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, αλλά κυρίως των υπαλλήλων του Δήμου, που με φορτηγά και φορτωτές μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες πάλευαν μέσα στις τοξικές διοξίνες, η φωτιά συνέχισε να μαίνεται.
Τι άραγε έχουν να μας πουν όλοι αυτοί που με την εγκληματική τους συμπεριφορά δηλητηριάζουν τα παιδιά μας, όλους εμάς και τον τόπο μας; Μας εξαπάτησαν για άλλη μια φορά τυπώνοντας φυλλάδια για το νέο ΧΥΤΑ, όπου χωρίς να ντρέπονται μιλούν για ορθή διαχείριση απορριμμάτων και άλλα ευτράπελα, που σίγουρα εφαρμόζονται κάπου αλλού, αλλά όχι στην μπανανία που ατυχήσαμε να ζούμε.
Βέβαια, οι ευθύνες βαρύνουν και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως και τους κρατικούς φορείς, που με την ουσιαστική ανυπαρξία τους και τη συνδρομή τους συμβάλλουν σε αυτά τα εγκλήματα κατά της Ζωής και του Περιβάλλοντος.
Η ατιμωρησία των κατά συρροή εγκληματιών περιβάλλοντος από την πλευρά της δικαιοσύνης τους αποθρασύνει για να συνεχίζουν αέναα τις βλαπτικές για τον τόπο μας και την δημόσια υγεία πράξεις τους. Αντί για σοβαρή αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων με τα απορρίμματα, την ολοκληρωμένη ανακύκλωση και κυρίως τη μείωση των σκουπιδιών και την προώθηση οικολογικών πρακτικών, εδώ στο Κιλκίς βιώνουμε τον περιβαλλοντικό μεσαίωνα που μας επέβαλλαν κάποιοι μοιραίοι, αλλά κυρίως ανεπαρκείς δήθεν εκπρόσωποι του λαού, που δεν διστάζουν έστω και από αμέλεια να μας βομβαρδίζουν με ένα από τα τοξικότερα δηλητήρια του πλανήτη: τις διοξίνες.
Καλούμε τους κατοίκους του Κιλκίς να πάρουν πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν την υγεία, την ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών τους και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα γιατί μόνο τότε μέσα από ουσιαστικές και δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής θα μπορούν να καθορίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση, ότι κάποιος από τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης ίσως παραιτηθεί. Αρκεί που απαξιώνονται στις συνειδήσεις των όλο και περισσότερο αφυπνισμένων πολιτών και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της υπόθεσης.