Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 7:53:59 πμ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 20:35

Ο.Κ. από Ελεγκτικό - Μετράει η πενταετία για την αούτομπαν Πολυκάστρου-Χαλάστρας

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας οδού στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ, όπως προέκυψε από το διαγωνισμό το οποίο προκήρυξε από το 2018 η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ α.ε.

Η σύμβαση λίμνασε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ ανεπίτρεπτα από το 2019 όταν και αναδείχθηκε ο αρχικός ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ) και χρειάστηκε, υπό τη διαρκή πίεση της Κίνησης Πολιτών Παιονίας,  να αντιδράσουν  ο Δήμος Παιονίας και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. 

Με πρωτοβουλία των κ. Τζιτζικώστα και Σιωνίδη ορίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου  συνάντηση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ ενώ στο ίδιο διάστημα απεστάλη ο  φάκελος  της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Σε εκείνη τη συνάντηση οι κ. Τζιτζικώστας, Σιωνίδης, Βεργίδης, Τσερνικούδης άσκησαν κάθε δυνατή πίεση ώστε να πειστούν τα στελέχη του Υπερταμείου ότι η υπομονή όλων σε Κιλκίς και Παιονία έχει εξαντληθεί.

Σημειώνουμε επίσης ότι, όπως αποκαλύψαμε, στην καθυστέρηση αυτή αντέδρασαν και ανταγωνίστριες εταιρείες οι οποίες απείλησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Τέλος καλό, έστω και με καθυστέρηση λοιπόν και από την υπογραφή της τελικής σύμβασης με την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ σε λίγες εβδομάδες, ξεκινά η συμβατική προθεσμία των πέντε ετών για την κατασκευή του δρόμου διπλής κατεύθυνσης (με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου) στο τμήμα του δρόμου από το Πολύκαστρο έως την Χαλάστρα, μήκους 45 χιλιομέτρων, στο τμήμα εκείνο δηλαδή όπου σημειώθηκαν βαρύτατα τροχαία δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Νίκος Ταχιάος, μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου (ΤΕΡΝΑ) είναι η κατασκευή δεύτερου κλάδου του ίδιου δρόμου, προκειμένου η υπό συζήτηση οδός να λειτουργήσει ως κλάδος καθόδου από το Πολύκαστρο, προς τη Χαλάστρα και την Θεσσαλονίκη.

 

Ικανοποίηση Σιωνίδη

Ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Είναι μια δικαίωση των αγώνων της δημοτικής αρχής και των δημοτών μας, τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε, αλλά θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πορεία της υλοποίησης της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας να κατασκευάσει το δρόμο μέσα στην πενταετία. Και όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνουμε ώστε να μην προκύψουν νέες καθυστερήσεις. Αρκετά χρόνια ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες μας» κατέληξε.