Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:05:54 μμ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:31

Όλα τα πιθανά σενάρια του «Καλλικράτη»

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να γνωστοποιήσει την πρότασή της για την χωροταξία - γεωγραφία των νέων δήμων και να δεσμευτεί για την απόδοση περίπου 550 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις της του 2009 και του 2010. Αυτό είναι η απόφαση και συνάμα το μήνυμα προς την κυβέρνηση του συνεδρίου της αυτοδιοίκησης στην Αθήνα το τριήμερο 18-20 Ιανουαρίου.


Μέσες άκρες η απόφαση αυτή ήταν η αναμενόμενη πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η γενική αποδοχή των αρχών της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν τόση ώστε ακόμα και κορυφαία στελέχη της3 Νέ4ας Δημοκρατίας δεν έφεραν αντιρρήσεις ενώ προσκείμενοι στη Ν.Δ. αυτοδιοικητικοί  άσκησαν κριτική προς την απελθούσα κυβέρνηση επειδή δεν προχώρησε εκείνη την ώριμη  μεταρρύθμιση.
Το ίδιο αυτοκριτική υπήρξε άλλωστε και η ίδια η κ. Μπακογιάννη που μιλώντας στο συνέδριο συντάχθηκε με τη διοικητική μεταρρύθμιση, είπε πως κακώς δεν την προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ.  και φυσικά επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν την προικίζει επαρκώς οικονομικά.
Αν αυτά ήταν τα πολιτικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε πολυπληθής αποστολή από το Κιλκίς (Οι δήμαρχοι Δ. Τερζίδης, Χρ. Ανθρακίδης, Δ. Σμυδάκης, Σόνια Συμεωνίδου, Στέλιος Παπαπαναγιώτου, Ευθ. Κουρτζανίδης, Δ. Σισμανίδης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Σάββας Αργυρόπουλος, Γ. Καλπακίδης, Νεόφ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος των Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρης καθλώς και αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των δήμων) έχει ενδιαφέρον να ασχοληθούμε πλέον με τη γεωγραφία του «Καλλικράτη» καθώς τώρα πλέον είναι καιρός.
Κατ΄αρχήν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης είπε στο συνέδριο δυο, σχεδόν αντικρουόμενες, θέσεις ενόψει της νέας αρχιτεκτονικής. Αποκάλυψε λοιπόν ότι το υπουργείο έχει ως οδηγό και μόνη μελέτη αυτή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά συνάμα δεσμεύτηκε πως τα όρια των νέων δήμων θα καθοριστούν κατόπιν διαβούλευσης με τους δήμους! Δηλαδή κατά την ευαγγελική εκδοχή: «Και τούτο ποιείν και το άλλο μη αφιέναι».
Αλλά είπε και κάτι ακόμα σημαντικό ο κ. Ραγκούσης, σημαντικό εφόσον ισχύσει στην πράξη. Ότι οι προϋποθέσεις για τη συνένωση και τα όρια που θα τεθούν θα εφαρμοστούν ενιαία σε όλη την χώρα. Όχι όπως στον «Καποδίστρια 1» όπου άλλα ίσχυσαν στη Μακεδονία και άλλα στην Πελοπόννησο.
Ισχύει όμως και  το όριο των 370 νέων ΟΤΑ όπως προσδιορίστηκε από τον «Καλλικράτη» και φυσικά τη μελέτη του ΙΤΑ (392).
Το όριο των 370 πανελλαδικά δήμων στο ν. Κιλκίς σημαίνει από τρεις έως και τέσσερις δήμους.. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν, σύμφωνα με όσα ατύπως και  ανεπισήμως διαμείφθηκαν στους διαδρόμους του Ϊντερκοντινένταλ» από τους αυτοδιοικητικούς του Κιλκίς, να ανιχνεύσουμε τα πιθανά σενάρια της αυριανής γεωγραφίας του «Καλλικράτη» στο νομό.

Με τρεις δήμους τα σενάρια είναι:
Πρώτο σενάριο:
- Δήμος Κιλκίς με Κιλκίς και όλη την επαρχία πλην Κρουσίων και Πολυκάστρου
- Δήμος Πολυκάστρου και Παιονίας
- Δήμος Κρουσίων

Δεύτερο σενάριο:
- Δήμος Κιλκίς με όλη την επαρχία πλην Πολυκάστρου
- Δήμος Πολυκάστρου ως έχει
- Δήμος Παιονίας με τους τρεις δήμους της επαρχίας

Τρίτο σενάριο:
- Δήμος Κιλκίς με Κιλκίς, Γαλλικό, Πικρολίμνη
- Δήμος λεκανοπεδίου (Μουριών, Δοϊράνης) και Χέρσου
- Δήμος Παιονίας και Πολυκάστρου

Φυσικά η κατάσταση αλλάζει εάν «σπάσει» η Παιονία σε δυο δήμους (Γουμένισσας και Ευρωπού ο ένας  με το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη να συγκροτούν το δεύτερο δήμο).

Με τέσσερις δήμους τα σενάρια είναι:
Πρώτο σενάριο
- Δήμος Κιλκίς με Κρούσια, Χέρσο, Δοϊράνη, Μουριές
- Δήμος Γαλλικού και Πικρολίμνης
- Δήμος Πολυκάστρου ως έχει
- Δήμος Παιονίας

Δεύτερο σενάριο
- Δήμος Κιλκίς με όλους τους; δήμους της επαρχίας  πλην Κρουσίων και Πολυκάστρου
- Δήμος Κρουσίων
- Δήμος Πολυκάστρου ως έχει
Δήμος Παιονίας

Στο σενάριο αυτό μπορεί να υπάρξουν εκδοχές με συνένωση  π.χ. του Πολυκάστρου με την Αξιούπολη

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως όσο εύκολο ήταν να διαιρεθεί ο νομός σε δυο δήμους τόσο δύσκολο είναι να συγκροτηθεί σε τέσσερις δήμους.
Οι σταθερές πάντως του όλου εγχειρήματος είναι΅
- Το Κιλκίς παρότι αυτοδύναμο οπωσδήποτε πρέπει να απορροφήσει δήμους της επαρχίας του.
- Ο Δήμος Κρουσίων αποτελεί «αγκάθι» καθώς η τεράστια έκτασή του και τα προβλήματα που συνεπάγεται το καθιστούν σχεδόν «ανεπιθύμητο». Γι’ αυτό και μια πιθανή εκδοχή είναι να παραμείνει ως έχει στο πλαίσιο των ορεινών δήμων για τους οποίου υπάρχει ειδική μέριμνα στον «Καλλικράτη».
- Οι δυο δήμοι του λεκανοπεδίου από μόνοι τους δύσκολα μπορούν να σταθούν στο νέο περιβάλλον ενώ μαζί με το Χέρσο συγκεντρώνουν ικανό μέγεθος, αλλά θα παρατηρηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα καθώς στο Χέρσο θεωρούν ότι ο φυσικός τους χώρος και το καθημερινό πεδίο αναφοράς τους είναι το Κιλκίς
- Το σενάριο για δήμο των τριών παραπάνω (Χέρσου, Δοϊράνης, Μουριών) με το δήμο Κρουσίων, όπως τον εμπνεύστηκαν οι «φωστήρες» του ΙΤΑ είναι επαρκώς κωμικό για να συζητηθεί σοβαρά, αν και δεν αποκλείουμε να τεθεί προς διαβούλευση λόγω κεκτημένης ταχύτητας (της διαβούλευσης).
- Παιονία και Πολύκαστρο προσφέρονται σε μια πλούσια γκάμα εκδοχών. Δύνανται να «σταθούν» αυτοτελώς ως δυο δήμοι και σε δυναμικότερη εκδοχή ως ένας.
Αλλά το σύνολο δύναται να διαιρεθεί με ποικιλία.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια γράφονται με δεδομένα τα όρια των νομών. Αν «σπάσουν» τα όρια τότε μια από τις επιλογές της Γουμένισσας είναι να συνενωθεί με τα Γιαννιτσά, όπως κατά καιρούς διάφοροι παράγοντές της είχαν προειδοποιήσει ή και «απειλήσει» όταν διαπίστωναν αδικία σε βάρος της πανέμορφης πόλης.
- Αναπτυξιακά το δίπολο Γαλλικού και Πικρολίμνης δύναται να συγκροτήσει βιώσιμο δήμο καθώς συγκεντρώσει τόσο τα πληθυσμιακά όσο και αναπτυξιακά  κριτήρια.

Πάντα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα σενάρια που συζητούνται. Αλλά καθώς ξεκινά η περιβόητη διαβούλευση, ας τα έχουμε υπόψη μας. Κάπου κοντά θα οριοθετηθεί ο «Καλλικράτης».