Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 3:34:09 πμ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 11:54

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει…Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία σε 8 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 20 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φιλανδία), το Σάββατο βράδυ, 18 Οκτωβρίου 2008 σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου, παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί

.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 11 μεγάλα νυχτερινά κέντρα σε Αθήνα (CANDY BAR, ENVY-ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ και VILLA MERCEDES), Θεσσαλονίκη (SHARK), Πάτρα (Disco Room), Λάρισα (BUZIOS Live), Κιλκίς (MY CLUB), Ρόδο (CLUB DOME), Χίο (LOFT και RΕΜΕΖΖΟ) και Χανιά (SENSO) καθώς και σε 3 στη Λευκωσία (BLINKER, ZOO και ΣΦΗΝΑΚΙΑ), έχοντας μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό που ήταν κυρίως νέα άτομα.
Το μήνυμα της βραδιάς ήταν:
«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».
Η κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή είναι το ότι η χρήση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Περίπου 60 εθελοντές και στα 11 νυχτερινά κέντρα ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας του».
Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Διεύθυνσης Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας που εκπαίδευσε τους επικεφαλής των ομάδων εθελοντών στη χρήση των αλκοολομέτρων τα οποία διέθεσαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης μετά από αίτημα του Ινστιτούτου.
Εθελοντές  από το Ινστιτούτο ήταν επίσης παρόντες στην Κύπρο για τη διοργάνωση αντίστοιχης ενέργειας σε 3 νυχτερινά κέντρα της Λευκωσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Περισσότεροι από 1200 νέοι που είχαν έρθει με το δικό τους μεταφορικό μέσο στα νυχτερινά κέντρα των αναφερόμενων πόλεων, υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στον καρπό τους κατά την είσοδό τους στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους. Παραπάνω από το 50% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/3 στο σύνολο των  αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ (0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω και 0,10 χιλιοστά για τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων, μοτοσυκλετιστές και νέους οδηγούς που είναι κάτοχοι αδείας οδήγησης επί χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ετών ενώ για την Κύπρο το ποσοστό είναι 0,20 για κάθε περίπτωση)..
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε Ρόδο, Χανιά και Κιλκίς, 1 στους 2 νέους που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας τους ήταν πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο, ακολουθεί η Χίος με αναλογία 1 στους 3 και τέλος η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα με αναλογία από 1 στους 4 και η Πάτρα με αναλογία 1 στους 7 νέους, 
Σύμφωνα με τα παραπάνω τα αποτελέσματα προέκυψαν πιο αισιόδοξα στις μεγαλουπόλεις από ότι στις μικρότερες πόλεις.
Στην Κύπρο επίσης σε σύνολο 432 οδηγών που φόρεσαν βραχιολάκια έγιναν μετρήσεις σε 184 και βρέθηκαν 57 (44 άνδρες και 13 γυναίκες) οδηγοί πάνω από το όριο ενώ οι υπόλοιποι είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους για μηδενική κατανάλωση ή μέσα στο  επιτρεπόμενο  όριο.
Αρκετοί επίσης ήταν οι ευσυνείδητοι νέοι της Αθήνας που ήρθαν με τα ΜΜΜ, με σκοπό την κατανάλωση αλκοόλ και την επιστροφή τους στο σπίτι με ασφάλεια.
Για την επιτυχή διεξαγωγή της ενέργειας και στις 8 πόλεις ταυτόχρονα συνεργάστηκαν με προθυμία αρκετοί φορείς, όπως η Αττική Οδός και Αττικές Διαδρομές στην Αθήνα, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. στη Λάρισα, το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Πάτρα, η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. στη Ρόδο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου Χίου στη Χίο και το Κέντρο Εκπαίδευσης Οδηγών «4 τροχοί» στο Κιλκίς καθώς πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών & συντονιστών του Ινστιτούτου σε τοπικό επίπεδο. Υποστήριξη υπήρξε επίσης από τα ράδιο ταξί στην επαρχία που ήταν σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταφέρουν τους νέους που ήταν πάνω από το όριο στο σπίτι τους με ασφάλεια.

Σταύρος Αλέξογλου
Εκπαιδευτής οδήγησης
Τοπικός Συντονιστής εθελοντών Ι.Ο.ΑΣ ‘Πάνος Μυλωνάς’ για το Δήμο Κιλκί