Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:57:03 μμ
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 07:14

Ώριμη η μεταποίηση του γάλακτος στο Κιλκίς

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι της χώρας και σε πλήρη αδιέξοδο απέναντι στη  στυγνή πολιτική του καρτέλ του γάλακτος, που τους έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης. Εχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, ο διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, που δείχνει ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κιλκίς Παύλος Πασσαλίδης, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.

- Διαβάσαμε πρόσφατα άρθρο σας με το οποίο προσκαλείτε τους κτηνοτρόφους να περάσουν στη μεταποίηση του προϊόντος τους και συγκεκριμένα του γάλακτος. Να υποθέσουμε ότι μπορείτε να τους στηρίξετε μέσα από πρόγραμμα της ΑΝΚΙ;

Η πρόσκληση είναι σαφής, υπεύθυνη και ρεαλιστική. Υπάρχει σχεδιασμός σε βάθoυς χρόνου, εννοώ τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 σύμφωνα με τον οποίο αντιμετωπίζεται η μεταποίηση του γάλακτος δικής μας τοπικής παραγωγής. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ως προς το θεσμικό πλαίσιο, οι χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων, η δομή στήριξης των κτηνοτρόφων- παραγωγών.
Το πρόγραμμα LEADER που κατά αποκλειστικότητα διαχειρίζεται η ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε. δίνει απαντήσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της μεταποίησης του γάλακτος. Ξεκινάμε από μηδενική βάση στην οργάνωση του όλου θέματος, δεν είναι μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Είναι μια σειρά από ενέργειες οι οποίες είναι αναγκαίες να δρομολογηθούν, αφού ζητούμενο είναι η παραγωγή του γάλακτος να μετατραπεί σε τοπικό προϊόν ώστε να ωφεληθούν οι παραγωγοί μεταποιητές και καταναλωτές.

- Μπορεί κάθε μεμονωμένος κτηνοτρόφος να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό ή απαιτείτε ένα μίνιμουμ παραγωγής γάλακτος ώστε να ενταχθεί;

Βεβαίως και μπορεί κάθε μεμονωμένος κτηνοτρόφος να ενισχυθεί στο LEADER με μια και βασική προϋπόθεση να έχει επαρκή εξασφαλισμένη ποσότητα γάλακτος για το μέγεθος της επένδυσης που σχεδιάζει. Αυτό θεωρώ ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού συνολικά υπάρχουν  επαρκείς ποσότητες στην περιοχή μας.

-  Πως και με ποιο τρόπο διευκολύνετε τους μικρούς παραγωγούς να οργανωθούν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο LEADER;

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κτηνοτρόφος για να μεταποιήσει το γάλα που χρειάζεται μεθοδική ενημέρωση ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός όλες τις λεπτομέρειες.
Η συνεργασία με το σύλλογο γεωργοκτηνοτρόφων που πρόσφατα εξέλεξε νέο Δ.Σ. θα συνεχισθεί. Από κοινού μπορούμε να οργανώσουμε σειρά συναντήσεων για πλήρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου αυτοί να αποφασίσουν για το πότε και τι γαλακτοκομικά προϊόντα θα παράξουν.

- Το μεγάλο πρόβλημα με τη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα των μικρών κυρίως παραγωγών είναι η γραφειοκρατία και η ελλιπής επιστημονική –μελετητική στήριξη. Επίσης η ατελείωτη αλληλογραφία με την Αθήνα. Πόσο μπορείτε εσείς να εγγυηθείτε ότι  δεν θα εμπλακούν όσοι παραγωγοί ενδιαφερθούν σε μια περιπέτεια γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας;

Το πρόγραμμα LEADER είναι τα τελευταία χρόνια το δημοφιλέστερο στην ύπαιθρο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της Ε.Ε. Γιατί σχεδιάζεται και υλοποιείται από τοπικές δυνάμεις. Το Δ.Σ. της ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε. προκηρύσσει το τοπικό πρόγραμμα και αυτό εγκρίνει τις επενδύσεις. Οι συνεργάτες της ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε. το παρακολουθούν και πιστοποιούν τις δαπάνες, η ΑΝ.ΚΙ. πληρώνει την επιχορήγηση με κονδύλια που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα του Κιλκίς. Όλα δηλαδή εξαρτώνται τοπικά από εμάς, την ΑΝ.ΚΙ. και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Τα πάντα λειτουργούν με τοπική ευθύνη αλλά και με πλήρη επαγγελματικότητα. Είναι ένα πρόγραμμα όπου η ελληνική πολιτεία και η Ε.Ε. μας εμπιστεύεται από το 1992.
Ο επενδυτής έχει να κάνει μόνο με την ΑΝ.ΚΙ. Η γραφειοκρατία στο LEADER δεν αφορά εγκρίσεις και πληρωμές από Αθήνα δεν υπάρχει. Όλα γίνονται εδώ. Αυτή είναι μια εξέλιξη που όλοι μας δε της ΑΝΚΙ και οι συνεργάτες με τη στήριξη των μετόχων της κατακτήσαμε με τη φερεγγυότητα και τις επιδόσεις μας.
Η επιστημονική στήριξη θα υπάρξει και από την ΑΝ.ΚΙ. η δε μελέτη από  γραφεία της περιοχής μας, ειδικά για τη δημιουργία του φακέλου υποψηφιότητας και στη συνέχεια τη τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση της επένδυσης.

- Έχετε επεξεργαστεί ως ΑΝ.ΚΙ έναν «οδικό χάρτη» της επένδυσης ώστε να ξέρει ο κτηνοτρόφος πως, πότε και πόσο και με ποια διαδικασία θα φέρει σε πέρας την επένδυση;

Βεβαίως υπάρχει οδηγός εφαρμογής του προγράμματος LEADER, ο οποίος καθορίζει όλα τα βήματα για τη διαμόρφωση του φακέλου του υποψήφιου επενδυτή αλλά και την υλοποίηση του έργου. Είναι πάντως αναγκαία η ύπαρξη συμβούλου για τον επενδυτή κτηνοτρόφο, ο οποίος θα διαμορφώσει το φάκελο και θα υποστηρίζει  σταθερά τον επενδυτή.

-  Υπάρχει ενδιαφέρον και πως θα υποβοηθήσετε εσείς ώστε να εκδηλωθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες παραγωγών- κτηνοτρόφων;

Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα αρκετά μεγάλο. Διακρίνω μια ωριμότητα αλλά και μια αποφασιστικότητα των παραγωγών κτηνοτρόφων, ώστε αυτοί να κερδίσουν από τις προστιθέμενες αξίες της μεταποίησης του γάλακτος.
Ήδη έχουμε μοιράσει σε όλα τα σπίτια της περιοχής παρέμβασης και με ειδικό συνεργείο, ενημερωτικά φυλλάδια του προγράμματος LEADER. Ακόμη προσδοκούμε πολλά από τη συνεργασία με το σύλλογο των γεωργοκτηνοτρόφων. Αξιολογώντας μάλιστα την κρισιμότητα της κατάστασης για το γάλα της περιοχής μας, ο σύλλογος συμμετέχει με εκπρόσωπό του στην ειδική επιτροπή διαχείρισης του LEADER για τη νέα περίοδο  έως 2013. Αυτά δείχνει περίτρανα η σημασία να ανταποδίδουμε ως ΑΝ.ΚΙ. στο συγκεκριμένο θέμα. Φθάσαμε εδώ μετά από ειλικρινή συνεργασία κατά την τελευταία χρονική περίοδο.
Οφείλουμε να βρούμε όλους εκείνους τους τρόπους που θα απελευθερώσουν όλα τα επενδυτικά ενδιαφέροντα των συντοπιτών μας.

- Θα υπάρχουν επαρκεί κονδύλια για επενδύσεις στον τομέα του γάλακτος;

Ναι όσον αφορά το πρόγραμμα LEADER που αποκλειστικά χειρίζεται η ΑΝΚΙ. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις, υπάρχουν και άλλα προγράμματα, τα οποία μπορούμε να υποδείξουμε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να ανοίξουμε «δρόμους» με την κατάλληλη ενημέρωση. Όμως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα των νέων επενδύσεων. Δε θα αφήσουμε στην τύχη τους τα πράγματα.

-  Τι προτίθεσθε να κάνετε;

Η δημιουργία δικτύου (clusters) των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας στην περιοχή, στον τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής και της επεξεργασίας γάλακτος και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που περιλαμβάνει αλληλοσυμπληρούμενες ενέργειες που έχουν ένα και μοναδικό στόχο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Θ.Π.