Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 1:41:51 μμ
etpa
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 09:32

Όσο υστερούμε σε εμβολιασμούς τόσο περισσεύουν τα κρούσματα και γεμίζει με ασθενείς το Νοσοκομείο Κιλκίς

Συντάκτης:

Οι αναλογίες είναι λίαν διδακτικές τουλάχιστον για εκείνους που επιλέγουν να σκέπτονται. Ο ν. Κιλκίς για άλλη μια εβδομάδα γέμισε με θετικά στο κορονοϊό κρούσματα. Όταν σε ολόκληρη την χώρα την παρελθούσα εβδομάδα (13-19 Σεπτεμβρίου) καταγράφηκαν 15.021 κρούσματα τα 163 εξ αυτών εντοπίστηκαν στο ν. Κιλκίς.


Αναλογικά με τον πληθυσμό (0,75% της χώρας) θα μας αναλογούσαν περί τα 112. Σε απλή γλώσσα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό είναι αυξημένα κατά 33% έναντι όσων πληθυσμιακά θα αναλογούσαν.
Προφανώς δεν ευθύνεται ούτε το κλίμα, ούτε το κακό το ριζικό μας. Η υστέρηση του νομού σε εμβολιαστική κάλυψη κάνει το …θαύμα της.
Η Χώρα με τους 6.363.115 εμβολιασμούς πρώτης δόσης άγγιξε το 60% (59,45%) κάλυψης του γενικού πληθυσμού. Με εκτιμώμενο από την Στατιστική Υπηρεσία πληθυσμό 10.700.000 περίπου. Και με 5.940.145 πλήρως εμβολιασμένους έχει πλήρη κάλυψη στο 55,5% του πληθυσμού.
Το ένδοξον Κιλκίς ως νομός με 37.019 εμβολιασμούς πρώτης δόσης έχει μερική κάλυψη στο 46% του πληθυσμού. Απόκλιση (59,45-46) 13,45 μονάδες έναντι της πανελλαδικής επίδοσης.
Και με 34.469 πλήρως εμβολιασμένους έχει πλήρη κάλυψη στο 42,9% του πληθυσμού. Απόκλιση (55,5-42,9) 12,6 μονάδες.
Κατά τα άλλα η πορεία των κρουσμάτων στο νομό είναι ελαφρώς αυξητική από το τέλος των διακοπών. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα κρούσματα ήταν 150, 157 και 163.
Υπάρχουν και χειρότερα όμως: Η γειτονιά μας κατέβηκε όλη τη σκάλα του κακού. Πέλλα, Πιερία και Ημαθία βιώνουν από την περασμένη Παρασκευή ένα μίνι λοκ ντάουν. Δεν αποτελεί βέβαια είδηση ότι και στους τρεις αυτούς νομούς η εμβολιαστική κάλυψη είναι από τις χαμηλότερες της χώρας.
Μακριά από εμάς η εξέλιξη αυτή, αλλά καλύτερα «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

 

Γεμίζει με ασθενείς η κλινική covid
στην Τρίτη Πτέρυγα
Μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, δεν είχε αποτυπωθεί και σε αριθμό ασθενών ο υψηλός αριθμός θετικών κρουσμάτων στο ν. Κιλκίς αμέσως μετά τον Αύγουστο. Αλλά η σώρευση τόσων κρουσμάτων οδήγησε πολύ κόσμο στο Νοσοκομείο και το πρωί της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου στη μονάδα covid 2 της Τρίτης Πτέρυγας νοσηλεύονταν 18 ασθενείς, μόλις τρεις λιγότεροι από το ανώτατο όριο ασθενών που μπορεί να περιθάλψει το Νοσοκομείο μας.
Δεν συνιστά βεβαίως είδηση ότι από τους 18 ασθενείς οι 17 ήταν ανεμβολίαστοι. Το μεσημέρι πάντως δόθηκαν τρία εξιτήρια και η μονάδα ...ανέπνευσε μέχρι νεωτέρας.
Κι επειδή γράφονται και λέγονται πολλά ακόμα και από ανθρώπους που θα όφειλαν να μετρούν δυο φορές τα λόγια τους, όταν αναφέρονται σε μάχιμη μονάδα ή μάλλον μονάδα πρώτης γραμμής στον πόλεμο με την πανδημία, ας καταγράψουμε όσα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές πληροφορούμαστε:
Η μονάδα covid του Νοσοκομείου Κιλκίς προσφέρει τεράστιο έργο και κυριολεκτικά σώζει ζωές επειδή, πέραν της αυταπάρνησης των γιατρών και νοσηλευτών που την υπηρετούν, αναβαθμίστηκε με σπουδή της διοίκησης με κάθε εξοπλισμό που δύναται να βελτιώσει τη λειτουργία της. Η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία πέντε συσκευών High Flow Oxygen Therapy (συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου) συνετέλεσε ώστε να σωθούν ζωές και είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία διασωλήνωση ασθενούς στο Νοσοκομείο Κιλκίς έγινε στις 30 Αυγούστου!
Και δεν αξίζει ούτε στη μονάδα, ούτε στους λειτουργούς της η ελαφρά τη καρδία υποβάθμισή της για σκοπιμότητες αλλότριες.