Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 8:22:10 πμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:21

ΟΧΙ στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων

«Σήμερα, που οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο,  και η   ελαστικοποίησή τους διευρύνεται όλο και περισσότερο, με άλλοθι την οικονομική κρίση η ΚΕΔΚΕ από κοινού με την κυβέρνηση προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης  για την απασχόληση 20.000 ανέργων στην τοπική αυτοδιοίκηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κιλκίς.


«Για την υλοποίηση αυτής της σύμβασης από την μια μεριά η κυβέρνηση χαρίζει τα κονδύλια που προορίζονται για την στήριξη των πραγματικών ανέργων στους εργοδότες  και από την άλλη η ΚΕΔΚΕ και  οι δήμαρχοι επιβαρύνουν  περισσότερο του ήδη καταρρέοντες οικονομικά ΟΤΑ.
Όπως είναι γνωστό η ΚΕΔΚΕ προχώρησε στην σύναψη δανείου 1δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  για την χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος.
Ως εγγύηση εκχώρησε θεσμοθετημένους πόρους (φόρος ζύθου ,Τ.Α.Π., διαφήμιση κ.τ.λ.)   της τοπικής αυτοδιοίκησης υποθηκεύοντας τον μέλλον της,  το μέλλον των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.
Η πρόσληψη των 20.000 ανέργων ουσιαστικά σημαίνει μεγαλύτερη διεύρυνση των ελαστικών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν για τρία χρόνια από τον προϋπολογισμό τους το 70% της σχετικής δαπάνης, στην οποία οι συμβασιούχοι θα κληθούν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τριάντα έξι μήνες και στην συνέχεια θα απολυθούν, δημιουργώντας νέα στρατιά ανέργων.
Η πρόσληψη των 20.000 ανέργων ουσιαστικά σημαίνει μεγαλύτερη διεύρυνση των ελαστικών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Εργαζόμενοι όμηροι στα χέρια των δημάρχων, και της απόλυσης που θα κρέμεται πάνω στο κεφάλι  τους.
Η προσπάθεια από την ΚΕΔΚΕ να δημιουργήσει εργασιακό περιβάλλον με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισό μισθό, με ανασφάλιστη εργασία, με μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, μας   βρίσκει τελείως  αντίθετους, τόσο τους εργαζόμενους όσο και την κοινωνία.
Γι’ αυτό καταγγέλλουμε τις αντικοινωνικές πρακτικές της ΚΕΔΚΕ και των δημάρχων (όσοι συμφωνούν), που μόνο ανασφάλεια και φτώχεια προσφέρουν στους εργαζόμενους,  και   καλούμε τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να αντιδράσουν για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να διεκδικήσουμε  την πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων».