Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 4:02:11 μμ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:45

Π. Πασσαλίδης :Σχολικές αυλές, διαρκής και όχι εύκαιρη η φροντίδα τους

«Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία του δήμου Κιλκίς με την παρουσία των δασκάλων – καθηγητών και την 11η Σεπτεμβρίου με τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του η δημοτική παράταξη του Κιλκίς «Οραμα και Δράση», με επικεφαλής τον Παύλο Πασσαλίδη.
«Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αυλές των σχολείων μας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ακαταστασία, χόρτα, εικόνα απαράδεκτη για το 2009. Θα τρέχει και πάλι η δημοτική αρχή Κιλκίς και δε θα προλαβαίνει.

Κάθε χρονιά τα ίδια. Να προλάβει τον αγιασμό όπως – όπως, έτσι θεωρεί ότι κάνει χάρη στα σχολεία και εξαντλεί την υποχρέωσή τους. Χρειάζεται συνεχής συντονισμός των τεχνικών υπηρεσιών, καθαριότητας και πρασίνου και όχι αποσπασματικά το φθινόπωρο μόνο.
Αυτό όμως είναι μια πραγματικότητα για το δημοτική αρχή Κιλκίς, που δεν έχει στοιχειώδη αισθητική και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Εμείς όμως δε μείναμε ποτέ στις διαπιστώσεις. Ως υπεύθυνος συνδυασμός ‘’Όραμα & Δράση’’ και στα πλαίσια της αδήριτης πλέον ανάγκης για τις δημοτικές υποθέσεις Κιλκίς, της κίνησης στο αυτονόητο. Έχουμε επεξεργαστεί και σχεδιάσει ρηξικέλευθες προτάσεις για τις σχολικές αυλές όπως:
1) Σχεδιασμό με περιβαλλοντική διάσταση, με τη συμμετοχή και των παιδιών, γονέων, καθηγητών, δασκάλων. Απομάκρυνση και περιορισμό όπου είναι δυνατόν του τσιμέντου και αντικατάσταση με χλοοτάπητα και υδατοπερατά υλικάκαι εκτεταμένη φύτευση. Ακόμη πέργκολες, αναρριχητικά φυτά, συστάδες δέντρων για την προστασία από τον ήλιο και τη βροχή.
2) Η χρήση ηλιακής ενέργειας – φωτοβολταϊκά για επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για κάλυψη φωτισμού ασφαλείας και συστημάτων αυτόματου ποτίσματος.
3) Ύπαρξη κάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, συμβάλλουν στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.
4) Ένταξη των σχολικών αυλών στο δίκτυο των ανοικτών δημοτικών χώρων στα όρια της γειτονιάς για τα παιδιά και τους κατοίκους.
Επισημαίνουμε με την ευκαιρία την υποχρέωση του δήμου Κιλκίς, στο μέγεθος που του αναλογεί, για την ασφαλή κίνηση προς τα σχολεία των μαθητών. Γονέων και διδασκόντων.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού με την ενεργοποίηση της μαθητικής κοινότητας, δηλαδή παιδιών, γονέων, καθηγητών – δασκάλων. Εμείς ως δημοτική παράταξη του συνδυασμού ‘’Όραμα & Δράση’’ επισημαίνουμε και προτείνουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ας αντιληφθεί η δημοτική αρχή Κιλκίς ότι οφείλει εν έτη 2009 να υιοθετεί προτάσεις και της αντιπολίτευσης και να έχει το θάρρος να το ομολογεί».