Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 12:46:40 μμ
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:09

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ Η πορεία προς το σύγχρονο δήμο θέλει πιστεύω, ρήξεις και τομές

Ο Παύλος Πασσαλίδης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, σε παρέμβασή του στην ημερίδα που οργάνωσε η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. στο Κιλκίς, με θέμα «καθ’ οδόν προς το σύγχρονο δήμο», τόνισε:


Το «καθ’ οδόν προς το σύγχρονο δήμο» δε μπορούμε δυστυχώς να προβλέψουμε πόσο θα πάει ακόμη και πόσο θα συνεχιστεί η αμφισβήτηση και η γκρίνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν ονόματι των διεκδικήσεων απέναντι στην κεντρική διοίκηση αλλά ούτε και η ανοχή της  με τις χρονικά αόριστες ουσιαστικά μεταβατικές περιόδους που παρέχει για αναγκαίες προσαρμογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων με δείκτες αποτελεσματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: ο σύγχρονος δήμος είναι προσέγγιση, τύπος, ουσία ή ουτοπία; Έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Αυτά όμως δεν αρκούν γιατί εκσυγχρονισμός ενός δήμου δε σημαίνει μόνο έκδοση πιστοποιητικών ή διευκόλυνση στη διεκπεραίωση εγγράφων. Σημαίνει σχεδιασμό και οργάνωση που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, και τις αγωνίες των νέων δηλαδή την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την οικονομία του δήμου και πλήρη έλεγχο των οικονομικών του δήμου, την απασχόληση και τους δημότες επιχειρηματίες, την τοπική δημοκρατία.
Η εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αποτελεί το νόμο που διέπει την αυτοδιοίκηση δείχνει το δρόμο προς το σύγχρονο δήμο.
Δυστυχώς όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλέγει από τον κώδικα ό,τι είναι απλό στην εφαρμογή και συγχρόνως επικοινωνιακό, με το πολιτικό όφελος πάντοτε ως οδηγό.
Καμιά ρήξη ή τομή δεν είδαμε στο δήμο Κιλκίς με οδηγό το συμφέρον του συνόλου των δημοτών και κατοίκων. Έχει όμως μια δημοτική αρχή αυτό το δικαίωμα; Για εμάς ως μείζον μειοψηφία του Δήμου Κιλκίς, απαντούμε όχι.
Η χαλαρότητα και η έλλειψη οράματος της δημοτικής αρχής μεταφέρεται και στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να επιμένουν και να εισηγούνται νεωτερισμούς που είναι αναγκαίοι και εύκολοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το έλλειμμα της ενθάρρυνσης και καθοδήγησης τους από τη δημοτική αρχή είναι τεράστιο.
Οι πολίτες αφ’ ετέρου παρακολουθούν από μακριά, χωρίς καμία συμμετοχή, αφού οι μηχανισμοί συμμετοχής και ελέγχου δεν ενεργοποιούνται, όπως προβλέπει ο Κώδικας.
Η ενεργοποίηση θεσμών τοπικής δημοκρατίας δεν ευνοείται από τη δημοτική αρχή Κιλκίς.
Δίνουμε παρακάτω εφαρμογές της τεχνολογίας που μπορούν να αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία και την απόδοση της Τ.Α., ειδικότερα για το Δήμο Κιλκίς:
1. Οικονομικά του Δήμου Κιλκίς
Η πλήρης εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, η οργάνωση των αρχείων αποθήκης υλικών θα απελευθερώσει πολύ μεγάλα ποσά, αποφεύγοντας τεράστια σπατάλη, την οποία δεν προσπαθεί να περιορίσει η δημοτική αρχή Κιλκίς. Περιέργως χρόνια τώρα δεν μας ακούει για τον τρόπο εξάλειψή της.
2. Διαφάνεια στα οικονομικά
Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει σε λεπτομέρειες την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου του. Τα χρήματα του Δήμου ανήκουν στους δημότες. Η δημοτική αρχή έχει εξουσιοδότηση απλά να τα χειρίζεται. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών του Δήμου σ’ όλους τους τομείς. Εμείς το έχουμε ως προτεραιότητα .Όταν πεισθεί ο δημότης για την αξιόπιστη διαχείριση των οικονομικών θα κάνει και  θυσία αν χρειαστεί, γιατί θα αφορά τον ίδιο του τον εαυτό.
3. Συστήματα G.Ι.S. (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών)
Η έννοια δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, όμως τα G.I.S. αποτελούν μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για την ψηφιακή αυτοδιοίκηση. Αποτυπώνει τα δεδομένα του Δήμου σ’ όλους τους τομείς, δίνει την εικόνα του και συμβάλλει στην αξιόπιστη υποβολή προτάσεων για χρηματοδοτήσεις, βοηθά τη δημοτική αρχή στη λήψη  αποφάσεων.
4. Επιχειρησιακά προγράμματα
Ένας σύγχρονος Δήμος δεν μπορεί πλέον να βαδίζει στα τυφλά και να υλοποιεί έργα και ενέργειες χωρίς προγραμματισμό για άμεση ή μεσοπρόθεσμη υλοποίηση. Για την αποφυγή των προχειροτήτων και για τη συνοχή και αλληλεπίδραση των έργων θεσπίσθηκαν και με τον νέο Κώδικα τα επιχειρησιακά προγράμματα τετραετούς διάρκειας με ετήσιο επιμέρους προγραμματισμό. Τίθεται το ερώτημα: θα εφαρμοσθεί το ετήσιο πρόγραμμα 2010 που είναι έτος εκλογών, ως μέρος τους τετραετούς ή θα γίνουν από τη δημοτική αρχή οι γνωστές προχειρότητες με σκόπιμα έργα ή ενέργειες χωρίς ωριμότητα και σπατάλες, προς αγορά ψήφων.
5. Τοπική Δημοκρατία
Η τεχνολογία μπορεί τα μέγιστα να συμβάλλει στην άμεση δημοκρατία που επιτάσσει  και ο νέος Κώδικας περί δήμων και κοινοτήτων.
Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση και ενημέρωση είναι αναφαίρετο. Η ηλεκτρονική σελίδα του δήμου θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της δημαρχιακής επιτροπής να γνωστοποιούνται άμεσα. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα της παρακολούθησης απ’ ευθείας μέσω του ιντερνετ των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Βιώνουμε στο Κιλκίς εδώ και έντεκα χρόνια μια υπερσυντηρητική δημοτική αρχή που δε μπορεί να απαλλαγεί από το καταστροφικό σύνδρομο του πολιτικού κόστους. Η πρόοδος μέσα από την τεχνολογία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη και τομές. Εμείς αποτελούμε την μοναδική δημοτική παράταξη που εκφράζεται δημόσια ευθαρσώς με ρεαλισμό και οργανωμένη σκέψη και πρόγραμμα.
Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου έχουν δοθεί τεράστια ποσά σε διάφορα προγράμματα για υποδομές και καταρτίσεις. Αμφιβάλλουμε πολύ ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Πόσο δηλαδή επέδρασαν στη ζωή των δημοτών και κατοίκων;