Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 9:55:15 πμ
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 14:17

Παύλου Πασσαλίδη :Περιβάλλον: Ατομική και Εταιρική ευθύνη

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της ολοένα και αυξανόμενης μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Ως διανικοί αυτόχειρες κάθε στιγμή της ζωής μας σφίγγουμε οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό μας καταστρέφοντας μέρα με τη μέρα τη φύση.
Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της εποχής μας είναι η μόλυνση της φύσης και οι τρόποι με τους οποίους καλούμαστε να αποτρέψουμε την δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το περιβάλλον.
Η μόλυνση όλων των υδάτω-ποταμών, λιμνών, θαλασσών- η ανεξέλεγκτη ρήψη κάθε λογής απορριμμάτων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια που προέρχεται από τη μη χρήση ειδικών φίλτρων, το κάψιμο των δασών κατά τους θερινούς μήνες αλλά και η άναρχη δόμηση που ισοπεδώνει κάθε ίχνος πρασίνου είναι μερικοί μόνο παράγοντες, από ένα πλήθος ανθρωπίνων παρεμβάσεων, που ουσιαστικών αντιστρατεύονται την ύπαρξή μας.
Δεν θα πρέπει όμως να σταθούμε μόνο σε ωραία μηνύματα και ανακοινώσεις λόγω της ημέρας και αύριο να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να ζούμε την καθημερινότητά μας με τη ρουτίνα της δουλειάς και τις υλικές απολαύσεις.
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά θα πρέπει να σταθούμε πρωτοπόροι σε έναν διαρκή αγώνα για να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές την κατάλληλη νοοτροπία που θα φέρει μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα μέλλον που θα στηρίζεται πέρα και πάνω από όλα στο καθαρό περιβάλλον αλλά και τη συνεχή εγρήγορση όλων μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της ολικής καταστροφής του.
Προστατεύοντας λοιπόν το περιβάλλον προστατεύουμε στην ουσία το ίδιο μας το σπίτι. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει εν ολίγοις να συνειδητοποιήσουμε όλοι έτσι ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε τούτη την ύστατη στιγμή.
Γιατί η κατάσταση στην οπία έχει περιέλθει η φύση δεν έχει γυρισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενσκύψουν όλοι -φορείς, πολιτεία και κοινωνία- με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε έναν αγώνα για την διάσωση, του ίδιου του σπιτιού μας δηλαδή του περιβάλλοντος.