Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 6:25:00 μμ
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 07:04

Περιβαλλοντική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Κιλκίς : Μείωση κατανάλωσης νερού στο μπάνιο

Στο παλαιό σύστημα τουαλετών, καταναλώνονται περίπου 9 λίτρα νερού κάθε φορά που χρησιμοποιείται το καζανάκι. Τοποθετώντας στο καζανάκι σύστημα διπλής ροής εξοικονομούμε 3 λίτρα σε κάθε χρήση. Κάθε άτομο χρησιμοποιεί το καζανάκι περίπου 4 φορές τη μέρα. Άρα για τη μέση οικογένεια οι χρήσεις υπολογίζονται ίσες με 480 λίτρα σε μηνιαία βάση και 5840 λίτρα σε ετήσια. Επομένως, με το σύστημα διπλής ροής εξοικονομούνται 28800 λίτρα το μήνα.

Μια τρεχούμενη βρύση καταναλώνει 15 λίτρα το λεπτό. Αν το βούρτσισμα των δοντιών διαρκεί 2 λεπτά και γίνεται δύο φορές τη μέρα από όλα τα μέλη μιας τετραμελούς οικογένειας, η κατανάλωση νερού υπολογίζεται ίση με 7,2 κυβικά μέτρα το μήνα ή 87,6 κυβικά μέτρα το χρόνο. Αν όμως για το βούρτσισμα των δοντιών χρησιμοποιούσε ένα ποτήρι νερού 0,5 λίτρων τότε σε μηνιαία βάση θα κατανάλωνε 0,12 κυβικά μέτρα νερού το μήνα ή 1,46 κυβικά μέτρα το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε 7,08 κυβικά μέτρα νερού το μήνα ή 86,14 κυβικά μέτρα το χρόνο. Αν κατά το πλύσιμο των χεριών και του προσώπου, η βρύση τρέχει για 2 λεπτά, τότε η κατανάλωση φτάνει τα 30 λίτρα για κάθε άτομο και τα 120 λίτρα για την τετραμελή οικογένεια σε ημερήσια βάση ή 3,6 κυβικά μέτρα μηνιαία και 43,8 κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση. Αν όμως χρησιμοποιηθεί μια μικρή λεκάνη εξοικονομούνται τουλάχιστον 5 λίτρα νερού που φτάνουν τα 0,6 κυβικά μέτρα το μήνα ή τα 7,3 κυβικά μέτρα το χρόνο για όλη την τετραμελή οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται 3 κυβικά μέτρα νερού το μήνα ή 36 κυβικά μέτρα το χρόνο.
      Για ένα πλήρες λουτρό με γεμάτη μπανιέρα καταναλώνονται 145 – 150 λίτρα νερού από κάθε άτομο. Επομένως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 600 λίτρα τη μέρα ή 18 κυβικά μέτρα το μήνα ή 218 κυβικά μέτρα το χρόνο. Αν όμως χρησιμοποιούσε ντους με μέση κατανάλωση 6 λίτρων νερού το λεπτό, τότε για ένα δεκάλεπτο ντους η μέση τετραμελής οικογένεια θα κατανάλωνε 240 λίτρα νερού τη μέρα ή 7,2 κυβικά μέτρα το μήνα κα 87,6 κυβικά μέτρα το χρόνο, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό 10,8 κυβικά μέτρα νερού το μήνα ή 42 κυβικά μέτρα περίπου το χρόνο.
Οι παραπάνω υπολογισμοί αποτελούν το μέσο όρο, καθώς η ροή του νερού ποικίλει.
1 Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Αν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος.
2 Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας έτσι άσκοπα το καζανάκι.
3 Αν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν, ένα για μικρή ροή κι ένα για μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Αν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στο καζανάκι ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
4 Αν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.
5 Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.