Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 3:25:46 πμ
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 11:33

Πέθανε ο επιχειρηματίας Φαίδων Γραμματικόπουλος, ιδρυτής της βιομηχανίας «Φαίδων»

Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γραμματικόπουλος επιχειρηματίας και ιδρυτής της βιομηχανίας αρτοποιημάτων «Φαίδων» που εδρεύει στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10-3-2024, στις 13.00, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου.

 

 

Από τα 100 τ.μ. στη Νεάπολη στα 17.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα

Η «Φαίδων» ιδρύθηκε το 1968, όταν ο Φαίδων Γραμματικόπουλος και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, δύο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Με τα πρώτα βήματα να γίνονται σε μια μικρή οικοτεχνία μόλις 100 τ.μ. στη Νεάπολη, η οποία έφτιαχνε βουτήματα και φρέσκια πατισερί, η ανάπτυξη δεν άργησε να έρθει. Μάλιστα, η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας ήταν τέτοια που έκανε επιτακτική τη μετεγκατάσταση της σε έναν μεγαλύτερο χώρο το 1984, στη δυτική έξοδο της πόλης, ο οποίος ξεκίνησε από 1.000 τ.μ και έφτασε στα 3.000 τ.μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας, που από βιοτεχνία άρχισε να μετατρέπεται σε βιομηχανία. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τις παραγωγικές ανάγκες της «Φαίδων».

Το 1997 μεταφέρθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στη Νέα Σάντα Κιλκίς, σε μια μονάδα 6.800 τ.μ., η οποία επεκτάθηκε με τα χρόνια στα σημερινά 17.000 τ.μ., σε μια συνολική επιφάνεια 55 στρεμμάτων. Το βήμα αυτό ήταν και το καθοριστικό, αφού οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις έδωσαν άλλες δυνατότητες στη «Φαίδων». Εκείνο όμως που δημιούργησε για την εταιρεία μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική ήταν η κομβική επιλογή της να στραφεί στις συσκευασίες λιανικής, ενώ μέχρι τότε προμήθευε μόνο φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Η στροφή αυτή άλλαξε άρδην τα δεδομένα και συμπορεύτηκε με την δυναμική ανάπτυξη του λιανεμπορίου. Στη συνέχεια ήρθε και η αγορά μαζικής εστίασης-HO.RE.CA, ενώ η «Φαίδων» έφτασε ακόμα και να… πετά στα σύννεφα με τα προϊόντα της, κάνοντας πελάτες και αεροπορικές εταιρείες.

Voria.gr