Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 1:00:39 πμ
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:45

Πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα στην Αρτζάν - Αματόβου

Περισσότερα από 10.000 στρέμμα της πεδιάδας Αρτζάν Αματόβου κατακλύστηκαν από πλημμυρικά νερά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της παντελούς απουσίας αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, παρά την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής. Το κραυγαλέο έλλειμμα των αντιπλημμυρικών φραγμάτων στο Σελιμλή και στον Αγιάκ καθώς και τα κατεστραμμένα αντλιοστάσια επέτειναν την ανεμπόδιστη  πλημμυρική δράση των βρόχινων νερών.


Περισσότερα από 2.500 στρέμμα με στάρια και 2.000 στρέμματα με τριφύλλια κατακλύστηκαν από νερά - οι λοιπές εκτάσεις καλλιεργούνται με βαμβάκια- σε μια απέραντη λίμνη που δεν υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί παρά μόνο με την συνέργεια του καιρού και του χρόνου. Και με την ελπίδα να μην βρέξει ξανά.
Για τα στάρια θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών οι δηλώσεις των παραγωγών, ενώ για την αποζημίωση των παραγωγών τριφυλλιού έγινε σύσκεψη στη Νομαρχία με τον κ. Μπαλάσκα να συνεργάζεται με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό. Σημειώνουμε ότι η καλλιέργεια μηδικής ως πολυετής δεν υπάγεται σε εκείνες που αποζημιώνονται από πλημμύρες και θα απαιτηθεί έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Προς τούτο απέστειλε ο κ. Μπαλάσκας υπόμνημα στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εξάλλου για την επιθεώρηση των δικτύων στην Αρτζάν σήμερα επισκέπτεται την περιοχή ανώτατο τεχνικό στέλεχος (Κουτρόπουλος) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.