Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 1:07:38 πμ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 11:18

Πλήττει τους 170 νεφροπαθείς η καθυστέρηση της γ’ πτέρυγας

Μια από τις σοβαρότερες  συνέπειες της καθυστέρησης απόδοση του κτηρίου της τρίτης πτέρυγας του νοσοκομείου Κιλκίς αναδείχτηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο κ. Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης εκ μέρους του συλλόγου Νεφροπαθών διεκτραγώδησε  τα πάθη των νεφροπαθών στο Κιλκίς. «Εδώ και πολλά χρόνια περιμένουμε να μετεγκατασταθούμε στη νέα πτέρυγα.

Εδώ που είμαστε τώρα 38 ασθενείς αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Περίπου 100 νεφροπαθείς του νομού αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών αφού δεν είναι δυνατή η νοσηλεία τους στο Κιλκίς…» είπε και ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας παραδέχθηκε την οξύτητα του προβλήματος. «Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Πιέζουμε όσο μπορούμε για την παραλαβή της πτέρυγας από τον εργολάβο».
Ο κ. Συμπιλίδης από τη μείζονα μειοψηφία χαρακτήρισε τεράστια την ταλαιπωρία των ασθενών και ζ΄ξητησε να κληθούν οι βουλευτές σε ειδική συνεδρίαση του σώματος όπου μετά από συζήτηση να συγκροτηθεί επιτροπή για να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να δοθεί λύση.
«Δεν μας τιμά η κατάσταση που δημιουργήθηκε. Επανειλημμένα ζήτησα επιτροπή για κάθοδο στην Αθήνα. Έπρεπε εδώ και ένα χρόνο να το είχαμε κάνει. Η μονάδα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νομού. Είναι 170 οι ασθενείς νεφροπαθείς με ένα γιατρό νεφρολόγο. ¨όχι άλλες συζητήσεις. Επιτροπή με τους βουλευτές και τη νομαρχία να κατέλθει στην Αθήνα και να διεκδικήσει λύση και προσλήψεις γιατρών» επισήμανε ο κ. Γιώργος Φραγγίδης.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό καθώς χωρίς προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δεν μπορεί να λυθεί, τόνισε ο κ. Κ. Χαλίτσιος.

Προσλήψεις μερικής απασχόλησης
Είναι η τελευταία χρονιά που θα προσληφθούν εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης στη Νομαρχία, ύστερα από τις σχετικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας επισήμανε ότι το πρόγραμμα που υποβλήθηκε είναι «φορτωμένο» αφού κατά πάγια τακτική η κυβέρνηση εγκρίνει λιγότερες του αιτούμενου αριθμού προσλήψεις. Πέρυσι ζητήσαμε 51 άτομα και ενέκριναν μόνο 20, είπε και διευκρίνισε ότι η πρόσληψη θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Παραδέχτηκε επίσης ότι υφίσταται πρόβλημα επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών της Νομαρχίας καθώς αποχώρησαν πέντε υπάλληλοι ενώ επίκειται η αποχώρηση άλλων 10 με Stage.
Στο διάλογο που αναπτύχθηκε συμμετείχαν οι κ. Φραγγίδης, Λιάρτση και Χαλίτσιος.
Στη συνεδρίαση η υπεύθυνη του τμήματος Τουριστικής Προβολής του νομού κ. Μ. Σκουλαρικά ενημέρωσε για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του τμήματος και απάντησε σε ερωτήσεις των συμβούλων. Ειδικότερα τόνισε ότι η δράση του τμήματος χρηματοδοτήθηκε με 90.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% με συμμετοχή του ΕΟΤ
Τέλος, στη συνεδρίαση αναγνώστηκε απαντητικό σημείωμα της διοίκησης του ΚΤΕΛ Κιλκίς που εξήγησε την απουσία της από τη συνεδρίαση, όπως είχε ζητήσει το Ν.Σ. από την προηγηθείσα συνεδρίασή του. Πρόκειται για το θέμα που ανέκυψε με την καταβολή, αχρεωστήτως όπως προέκυψε,  εκ μέρους του Δημοσίου προς το ΚΤΕΛ πιστώσεων έναντι υπηρεσιών του ΚΤΕΛ προς αναπήρους.
Το ΚΤΕΛ στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν υφίσταται λόγος παράστασής του στο συμβούλιο «καθώς εκ παραδρομής έχουμε εισπράξει» και κινήθηκε διαδικασία επιστροφής τους στο Δημόσιο.
Η απάντηση εκτιμήθηκε ως προσβλητική και απαράδεκτη  από τον κ. Φραγγίδη που χαρακτήρισε μείζον το θέμα. Από τη νομαρχία πήραμε απαντήσεις, αλλά όχι από το ΚΤΕΛ παρατήρησε και ζήτησε να προσκληθεί ξανά το ΚΤΕΛ να δώσει εξηγήσεις.
Σε αίτημνα του κ. Συμπιλίδη να κληθούν υπάλληλοι της νομαρχίας ο κ. Μπαλάσκας τόνισε πως δεν συντρέχει λόγος καθώς δεν υφίσταται κανένα επίσημο έγγραφο της νομαρχίας υπογεγραμμένο από υπάλληλο, παρά μόνο ένα ενημερωτικό σημείωμα του ιδίου και μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή του πως από ένα αδιαβάθμητο έγγραφο κατέστη δυνατή πληρωμή ποσών.