Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 3:52:40 μμ
Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 21:29

Πνευματικό Κέντρο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δ. Οικονόμου»


vivliothhkh-axioupolhsa
Εξαιρετική είναι η πορεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αξιούπολης «Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», όπως καταγράφηκε γι’ άλλη μια φορά κατά την τελετή της απονομής των τεσσάρων χρηματικών βραβείων, «Άννα Οικονόμου»,  250 ευρώ έκαστο, στους βιβλιόφιλους του Δήμου Παιονίας, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «34α Αξιουπολίτικα».Στην όμορφη εκδήλωση μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. και ιδρυτής της βιβλιοθήκης, Δημήτρης Οικονόμου, ενώ βραβεύτηκαν οι βιβλιόφιλοι για το έτος 2011: Κάννη Αναστασία, Τσόκου Θεόφιλος, Γκίσιου Νατάσα. Και από τους ενήλικες: Δανιηλίδου Γεωργία. Για το έτος 2012: Κάννη Αναστασία, Γκίσιου Νατάσα. Και από του ενήλικες: Αραμπατζή Κυριακή, Δέτσικα Όλγα.

Η ομιλία
Δ. Οικονόμου
«Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, Κύριε πρώην δήμαρχε του δήμου Αξιούπολης, Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, αγαπητά μας παιδιά.
Η Άννα και εγώ έχουμε την χαρά να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στην αποψινή τελετή της απονομής των τεσσάρων βραβείων «Άννα Οικονόμου», στους βιβλιόφιλους όπως κάθε χρόνο.
Όπως είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά από φέτος θα χορηγούνται στους τέσσερις βραβευθέντες 2-3 βιβλία της επιθυμίας τους , αντί των χρηματικών βραβείων των 250 ευρώ στον καθένα. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται καλύτερα ο σκοπός αυτού του βραβείου. Το υπόλοιπο ποσό των χρημάτων που διαθέταμε για κάθε χρόνο, θα διατίθεται για ανάγκες συνανθρώπων μας.
Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων και παράδοσης της δωρεάς μας του κτιρίου της βιβλιοθήκης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» στον τότε Δήμο Αξιούπολης. Είμαστε ευτυχείς που πραγματοποιήσαμε αυτό το όνειρο ζωής. Είναι ένα χρέος στον τόπο μας ένα εκχύλισμα της αγάπης στα παιδιά μας.
Η πνευματική αυτή επένδυση, η φωτεινή εστία του Δήμου, δίνει καθημερινά τους καρπούς της. Ανυπολόγιστος ο πλούτος της γνώσης της μόρφωσης της καλλιέργειας που αποκτούν κυρίως οι νέοι μας από το βιβλίο και την σύγχρονη τεχνολογία. Παλαιά οι προγονοί μας λέγανε: «Θα στείλω το παιδί στο σχολείο να μορφωθεί».
Ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης μας διδάσκει: «να επιζητάς κάθε μέρα την καλλιέργεια του νου σου». Η γνώση είναι η τροφή του πνεύματος, είναι το λίπασμα του μυαλού για να καρπίσει. Χωρίς την γνώση ο άνθρωπος είναι πνευματικά νεκρός, άρα δεν έχει όραμα. Όσο τροφοδοτούμε την γνώση τόσο περισσότερο υπηρετούμε τις ιδέες, τις αξίες, την ίδια την Δημοκρατία.
Το διάβασμα μαζί με το παιχνίδι και την άθληση, πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία να γίνει καθημερινή πηγή χαράς, σκέψης ιδεών.
Η αγάπη των γονέων για τα παιδιά κερδίζετε από την ποιότητα που προσφέρουμε και το χρόνο που διαθέτουμε για αυτά. Το παιδί από βρέφος φωτογραφίζει την κάθε μας κίνηση, την συμπεριφορά μας, τον τρόπο που ζει η οικογένεια. Παίρνει τα πρώτα στηρίγματα και τα πρώτα παραδείγματα από αυτά που βλέπει σε εμάς.
Γι’ αυτό γονείς δώστε βάση σε αυτό. Διαβάζετε μαζί με τα παιδιά σας, προγραμματίστε καθημερινά έστω για λίγη ώρα το διάβασμα ενός βιβλίου. Γιατί χωρίς τη γνώση, την μόρφωση, είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε και  ένα μεγάλο μέρος από τον πολιτισμό μας. Η Βιβλιοθήκη μας παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες και στον πολιτισμό. Πριν δύο χρόνια παραχωρήθηκε χρήση χώρου της βιβλιοθήκης, για την στέγαση του γραφείου του παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως σας είναι γνωστό το παράρτημα Μακεδονίας με απόφαση του ιδρύματος, που εδρεύει στα Χανιά έχει έδρα την πόλη μας και μάλιστα στην βιβλιοθήκη που με την ιστορική αυτή πράξη απέκτησε ιδιαίτερη ζωντάνια και ακτινοβολία.

Εξαιρετική
η κίνηση
της βιβλιοθήκης
Η βιβλιοθήκη ανταποκρίνεται με επιτυχία στις νέες ανάγκες των πολιτών ανεξάρτητα από ηλικία φύλο πλούσιο ή φτωχό, είναι η προέκταση του σπιτιού σας. Η Βιβλιοθήκη έχει ζωή έχει προοπτική θα φυλάει την γνώση όσο ζούμε στους αιώνες. Για μας είναι «η πνευματική κόρη» που θα μείνει εδώ για πάντα. Η βιβλιοθήκη έχει ζωή έχει προοπτική, θα φυλάσσει τη γνώση όσο ζούμε στους αιώνες.
Επιτρέψτε με να σας αναφέρω μερικούς από τους δείκτες στα έξη χρόνια λειτουργίας της.
- Υπάρχουν σήμερα κυρίως από δωρεές εκδοτών συγγραφέων και πολιτών 8325 τίτλοι βιβλίων, ελλήνων και ξένων συγγραφέων, υπάρχουν 30 CD-DVD, 5 εφημερίδες τοπικές και 8 περιοδικά που σας περιμένουν να τα ξεφυλλίσετε.
- Υπάρχουν 770 εγγεγραμμένοι χρήστες.
- Στον χρόνο που πέρασε είχε 4310 δανεισμούς τίτλους βιβλίων από πολίτες της πόλης μας. Από αυτούς τους δανεισμούς ένα ποσοστό 30-40% έγινε από πολίτες από τις έδρες του Πολυκάστρου, Ευρωπού, Γουμένισσας  και από τα χωριά τους όπως Πευκόδασος, Άσπρος,Εύζωνοι,Αξιοχώρι,Άγιος πέτρος,Τούμπα, Γοργόπη, Γρίβα ,Κάρπη,ρύζια. Το υπόλοιπο 60% είναι από την δημοτική κοινότητα Αξιούπολης.
- Η αύξηση κάθε χρόνο είναι ανοδική κυμαίνεται από 15-35%. Μόνο την φετινή χρονιά 2012 μέχρι τώρα έγιναν 2412 δανεισμοί τίτλοι βιβλίων.
- Η βιβλιοθήκη είναι συνδεμένη με το διαδίκτυο και έτσι έχουν την δυνατότητα μικροί και μεγάλοι, να βλέπουν ηλεκτρονικά και βιβλία άλλων βιβλιοθηκών και ότι άλλο επιθυμούν. Υπάρχουν σήμερα δύο υπολογιστές ο ένας από αυτούς είναι δωρεά της φιλόπτωχου Αδελφότητος  Ανδρών Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος άμεσα πρέπει να προβεί στην προμήθεια δύο υπολογιστών από τους τέσσερις που απαιτούνται. Επίσης ο Δήμος κάθε χρόνο, πρέπει να προγραμματίζει έστω 1000 ευρώ για την αγορά βιβλίων νέων συγγραφέων  που ζητούν επίμονα οι αναγνώστες.  Φέτος για Πέμπτη χρονιά ,προτείνουμε την συγκρότηση τριμελούς ή πενταμελούς επιτροπής, από εθελοντές για την καλλίτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Από εδώ θέλουμε να συγχαρούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου που αρίστευσαν στις πρόσφατες εξετάσεις.
Συγχαίρουμε επίσης την βιβλιοθηκονόμο Ειρήνη Παρασκευαΐδου που για έξι χρόνια επέδειξε ζήλο, εργατικότητα και αφοσίωση στα καθήκοντά της ώστε η βιβλιοθήκη να λειτουργεί με επιτυχία.
Τελειώνω με φράσεις που είπαν μεγάλοι συγγραφείς και ποιητές:
- Ο Αδαμάντιος Κοραής γράφει «Χωρίς τον φωτισμό όλων των μελών της πολιτείας, οι Νόμοι γίνονται ύφασμα αράχνης».
- Ο Καβάφης: «Το μέλλον ανήκει στους λαούς που συνδυάζουν τα εξής:
-Τα συγχρονισμένα τεχνικά έργα σήμερα θα λέγαμε την τεχνολογία και την επιστήμη και μια πίστη που είναι το φως από την γνώση να πληθαίνει, να γίνεται φλόγα στις καρδιές των ανθρώπων.»
Ο Σολωμός σε ποιήματά του: «Η ανταμοιβή μου είναι ότι νιώθω καλά γι’ αυτό που κάνω. Η αγάπη που αισθάνομαι μέσα μου, θα μείνει σ’ αυτόν τον χώρο θα είναι μια αγκαλιά ακόμη και όταν εγώ θα φύγω».
Ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης: «Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».