Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 6:30:42 μμ
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 05:18

Πολιτισμός και εκπαίδευση στο δήμο Κιλκίς

Η ακολουθητέα πολιτική στον χώρο του πολιτισμού οφείλει να είναι πολυσχιδής και να διαθέτει τα χαρακτηριστικά της συλλογικότητας και της προσαρμοστικότητας. Η πολιτιστική δράση της Δημοτικής αρχής θα πρέπει να έχει δύο κυρίως άξονες. Το Χθες και το Σήμερα. Το Χθες αποτελεί το μεγάλο και ανεκτίμητο κεφάλαιο της παράδοσης του τόπου που έχουμε όλοι την υποχρέωση να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις  επόμενες γενιές. Η πολιτική στον άξονα αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από  σεβασμό για ό,τι συνέβη και  ευαισθησία για να μην ταφεί στην λήθη της καθημερινότητας.  . Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή  πρέπει να είναι αμείωτη και συνεχής. Πολύτιμοι βοηθοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι , η βιωσιμότητα των οποίων  πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες φροντίδες της πολιτιστικής μας πολιτικής.

Το Σήμερα είναι η λέξη που συμπυκνώνει την «δρώσα ζωή». Είναι η δημιουργία που καθημερινά προκύπτει από την ελεύθερη δράση και την ανησυχία των πολιτών του κάθε τόπου και όχι μόνον.
Πολιτισμός, όμως δεν είναι μόνον οράματα, ιδέες, ρεύματα, τέχνη κ.ά, είναι και συμπεριφορές, ευαισθησίες, αλληλεγγύη, αισθητική. Πολιτισμός σημαίνει συμπαράσταση στον αδύναμο, στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, στον μετανάστη, στον άστεγο, σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, σημαίνει με δυο λέξεις Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πέρα όμως από τις γενικές αναφορές για τον πολιτισμό επισημαίνουμε δύο τομείς  που  λείπουν από την στόχευση του Δήμου Κιλκίς.
Με κάθε τρόπο πρέπει ο Δήμος να προτρέψει και να στηρίξει πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις με σχήματα και ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, ώστε οι εκκολαπτόμενοι πολίτες να διαμορφώνουν  πολιτιστική ταυτότητα και να είναι  ενεργοί φορείς και επιλεκτικοί καταναλωτές πολιτισμού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση και την δυνατότητα να καλύψει το κενό της Πολιτείας στο χώρο της προληπτικής φροντίδας υγείας. Μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με Μ.Κ.Ο του χώρου της υγείας και με Ιατρικούς συλλόγους – εταιρείες και να εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά προγράμματα,  ώστε ο πολίτης να εισπράττει ουσιαστική προληπτική φροντίδα.              
Αφήνουμε τελευταίο το χώρο αξιοποίησης για  τριτοβάθμια εκπαίδευση ο οποίος πολύ σωστά επελέγη εκεί όπου σήμερα κτίζονται τα ΤΕΙ. Η δέσμευση του χώρου  του πεδίου βολής  και του παλιού σκουπιδότοπου, σύμφωνα με αίτηση των ΤΕΙ, είναι επιβεβλημένη. Η  διεκδίκηση και άλλων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υπόθεση όλων των κιλκισιωτών  Είναι πολύ σημαντικό,  ο Δήμος Κιλκίς αλλά και όλοι οι φορείς να στρατευτούν ομόφωνα και να κάνουν σημαία τους μια τέτοια  διεκδίκηση. Τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή θα είναι τεράστια και δεν εννοούμε μόνο τα οικονομικά. Η παρουσία των νέων  θα αλλάξει προς το καλύτερο την κοινωνική διαστρωμάτωση και   τις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης.
Ξέχωρη αναφορά θέλουμε να κάνουμε για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ο οποίος δεν ανήκει στις προτεραιότητες του Δήμου Κιλκίς αλλά στον γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτείας και του ΟΣΕ. Είναι επιτακτική η ανάγκη, παράλληλα με την ολοκλήρωση του εθνικού άξονα Κιλκίς – Θεσσαλονίκης να δρομολογηθεί και η λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου μέχρι τον νομό Σερρών. Σε αυτή την κατεύθυνση επίσης πρέπει, οι φορείς του νομού να δραστηριοποιηθούν άμεσα.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημά της Δημοτικής αρχής καταθέτουμε την πρότασή μας και ταυτόχρονα  την θέτουμε σε δημόσιο ανοιχτό διάλογο.
Οι όποιες προτάσεις ή παρατηρήσεις σας μπορούν να διατυπωθούν στην ιστοσελίδα μας, www.kpk.gr ή να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..