Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 4:18:22 μμ
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 16:01

«Πολλαπλά κατάγματα» στο Νοσοκομείο Κιλκίς

nosokomeio
Σε δεινή θέση βρίσκεται το Νοσοκομείο Κιλκίς λόγω της οικονομικής ασφυξίας αφενός και της σταδιακής αποχώρησης γιατρών, οι θέσεις των οποίων δεν αναπληρώνονται, αφ’ ετέρου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.
Τον τελευταίο καιρό το ίδρυμα δέχεται «πολλαπλά κατάγματα» καθώς οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδότησης αγγίζουν κλινικές που αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις εφημερίες τους. Το τελευταίο κύμα αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων αφορούσε τους γιατρούς διευθυντές κλινικών: Χρήστο Κρυστάλλη Ορθοπεδική, Αθανάσιο Μπούκλη Γυναικολογική, Γεώργιο Τζαμπάζη Δερματολογική, Χρυσή Καρτερίδου Παιδιατρική, Παράσχο Κουκούδη Νεφρολογικό τμήμα.
Η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε στις κατά νόμο ενέργειες ζητώντας την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται, αλλά αφενός η γραφειοκρατία των υπερκείμενων αρχών και αφ’ ετέρου η οικονομική στενότητα καθιστούν όνειρο θερινής νυκτός την πρόσληψη ιατρών, σε κλινικές που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα μηνιαία προγράμματα εφημεριών.
Προς τούτο συνεργεί άλλωστε και το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στια όργανα της Πολιτείας με το καθεστώς εφημεριών. Κατά νόμο λοιπόν κάθε διευθυντής δύναται να κάνει τέσσερις εφημερίες και κάθε επιμελητής πέντε. Και διαδραματίζεται το ακατανόητο: Γιατροί δεν υπάρχουν να καλύψουν τις εφημερίες. Αλλά ακόμα κι αν οι υπάρχοντες δεχθούν να κάνουν περισσότερες   των προβλεπομένων από το νόμο για να καλυφθεί το μηνιαίο πρόγραμμα, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου απαγορεύει την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών!
Δυσαναπλήρωτο κενό άφησε επίσης ο θάνατος δυο λαμπρών γιατρών του Νοσοκομείου Κιλκίς, των αείμνηστών Υάκινθού Παπαδόπουλου στο πνευμονολογικό τμήμα και στο ιατρείο ύπνου και Κούρτη στο Παθολογοανατομικό τμήμα.
Κι αν η συνταξιοδότηση και η απώλεια τόσων γιατρών θα μπορούσε να καλυφθεί υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές, στις παρούσες θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ιδρύματος ως μονάδας παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας. Προς τούτο συμβάλλει ενεργά άλλωστε η Πολιτεία η οποία σταδιακά υποβαθμίζει το Νοσοκομείο και ήδη το κατέστησε σε οικονομικό επίπεδο Κέντρο Υγείας.
Η απλή ανάγνωση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των τελευταίων ετών αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από 21 εκατ. ευρώ το 2009, περιορίστηκε στα 14 εκατ. το 2010, σε 11 εκατ. το 2011, σε 9 εκατ. το 2012 και προ ημερών  το Υπουργείο Υγείας προανήγγειλε το απόλυτο  θαύμα των καιρών μας: Το Νοσοκομείο Κιλκίς, εικάζει το Υπουργείο ότι, θα καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες το 2013 με προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ!
Κι επειδή θαύματα δεν γίνονται στις ημέρες μας, οι Κιλκισιώτες ας είμαστε προετοιμασμένοι για …δράματα.

Θ.Π.