Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 3:16:00 μμ
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 13:58

Προσεισμικός έλεγχος των σχολείων του ν. Κιλκίς

Οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις επιβάλλουν την επαγρύπνηση των αρμοδίων οργάνων τεχνικού προσεισμικού ελέγχου των κτηρίων της εκπαίδευσης, επισημαίνει ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας σε επικοινωνία του με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
Βεβαίως από τις δονήσεις δεν διαπιστώθηκε κάποια οφθαλμοφανής ζημιά, αλλά οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να διενεργήσουν προληπτικά επισταμένους ελέγχους.


Υπενθυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ενεργοποιήθηκε και κατά το παρελθόν ανταποκρινόμενος σε σχετικά αιτήματα τόσο της Νομαρχίας Κιλκίς όσο και του Δήμου Κιλκίς. Τα κτήρια των σχολείων της πόλης του  Κιλκίς ελέγχθηκαν όλα και όπου χρειάστηκε υπήρξαν εργασίες συντήρησης με τη συνεργασία και της Νομαρχίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανύποπτο χρόνο, τον Μάρτιο του 2006, ο Οργανισμός ενημέρωσε τους φορείς του νομού ότι διενήργησε, πέραν των προεκτεθέντων στο Κιλκίς,  μια σειρά ελέγχων σε τέσσερα νηπιαγωγεία και 17 δημοτικά σχολεία του νομού και ανέφερε τα «ευρήματα» των αυτοψιών - ταχέων οπτικών ελέγχων, όπως αναφέρεται στην έκθεση που απέστειλε.
Ειδικότερα ελέγχθηκαν τα κτήρια των Δημοτικών Σχολείων: Γαλλικού, Καμπάνη, Σταυροχωρίου, Πλαγιάς, Ν. Αγιονερίου, Αξιοχωρίου, Άσπρου, 1ου και 3ου Πολυκάστρου, Γοργόπης, Στάθη, Επταλόφου, Ευκαρπίας, Βάθης, Κ. Αποστόλων, Ν. Γυναικοκάστρου, Πλαγίων.
Επίσης τα κτήρια των νηπιαγωγείων: Πλαγιάς, Γαλλικού, Ευκαρπίας και Βάθης.
Στην έκθεση περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση χωρίς σοβαρά «ευρήματα» και υποδεικνύονται έργα συντήρησης σε ορισμένα κτήρια, έργα που εντάσσονται στο συνήθη προγραμματισμό της νομαρχιακής αρχής.

Παρέμβαση και του Υ.ΜΑ-Θ
Παρέμβαση για το θέμα ύστερα από τους πρόσφατους σεισμούς έκανε και ο ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΟΣΚ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Στέφανος Αγιάσογλου, στην απαντητική επιστολή μνημονεύει τους ελέγχους που διενήργησε ο ΟΣΚ, ως εξής:
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 4.767 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε Μακεδονία και Θράκη, έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 1.476 σχολικές μονάδες (1.188 στη Μακεδονία και 288 στη Θράκη). O Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ενημερώσει τις Νομαρχίες και τους Δήμους για τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, επισημαίνοντας με ειδικές παρατηρήσεις τα σχολεία στα οποία απαιτείται παρέμβαση. Σημειώνεται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, οφείλεται στην κακή συντήρηση των σχολείων. Ως γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, υπεύθυνοι για τη συντήρηση, είναι η Δήμοι σε πρώτο επίπεδο και οι Νομαρχίες σε δεύτερο.