Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 4:56:45 πμ
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 13:33

Πρωτοβουλία για το οικοσύστημα Δοϊράνης-Μπέλλες-Κερκίνης-Κρουσίων

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνου Κιλτίδη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σύσκεψη στο Δημαρχείο Κερκίνης ν. Σερρών για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος Μπέλλες - Κρουσίων - Κερκίνης – Δοϊράνης το οποίο συνδέει τους νομούς Σερρών – Κιλκίς, ως μιας ενιαίας περιοχής.
Η σύσκεψη, που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, αποδείχτηκε ουσιαστική και κατέρριψε το μεγάλο μύθο, πως οι κάτοικοι του δήμου Κερκίνης δεν επιθυμούν να αξιοποιηθούν νερά του Μπέλλες για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης. Ο νομάρχης Σερρών και οι δήμαρχοι της περιοχής δήλωσαν πως «τίποτα δεν μας χωρίζει και δεν έχουμε πρόβλημα να διοχετευθούν νερά των ρεμάτων του Μπέλλες προς τη Δοϊράνη, για τους χειμερινούς μήνες, όπως ζήτησε ο δήμαρχος Μουριών, αρκεί να γίνουν μελέτες γι’ αυτό και κάποια ανταποδοτικά έργα για τους αγρότες τους, αρδευτικά και αναδασμοί, για τα οποία ο κ. Κιλτίδης έδωσε θετική απάντηση.
Το συμπέρασμα της σύσκεψης είναι πως λύση για τη διευθέτηση των νερών του Μπέλλες μπορεί να υπάρξει, προς όφελος και του οικοσυστήματος της Δοϊράνης, ενώ ταυτόχρονα, ο κ. Κιλτίδης δεσμεύτηκε και για την ένταξη του δρόμου Ποντοκερασιάς-Λιθοτόπου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου του.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές ν. Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Ηλίας Πολατίδης, οι Νομάρχες, Σερρών Στέφανος Φωτιάδης και Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας οι Δήμαρχοι των παραλίμνιων ΟΤΑ Κερκίνης Ιάκωβος Ιακωβίδης, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Πετριτσίου Ευάγγελος Παπάζογλου, Δοϊράνης Γεώργιος Καλπακίδης και  Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος.
Ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι σκοπός της πρώτης αυτής συνάντησης είναι να αντιμετωπιστεί ενιαία το οικοσύστημα Μπέλλες - Κρουσίων - Κερκίνης - Δοϊράνης και με κοινή συνεργασία των Νομαρχιών και των παραλίμνιων Δήμων να τεθούν οι βάσεις για την προστασία και ανάδειξη των ορεινών του όγκων και των δύο λιμνών της περιοχής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν οι παράμετροι που έχουν επηρεάσει αρνητικά εδώ και πολλά χρόνια την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίμονα  στην αναγκαιότητα βελτίωσης του οδικού άξονα Κιλκίς - Πετριτσίου - Προμαχώνα ν. Σερρών, καθώς είναι επιβαρυμένος από τη διέλευση βαρέων οχημάτων και προκαλούνται πολλά ατυχήματα και στη σταθεροποίηση του αναχώματος του αρδευτικού φράγματος της λίμνης Κερκίνης, που έχει υποστεί ζημίες από τη διάβρωση.
Ως απαραίτητα έργα καταγράφηκαν επίσης η κατασκευή του δρόμου Λιθοτόπου – Ποντοκερασιάς, που θα ενώσει τους δύο νομούς και θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα, σε ότι αφορά το ν. Σερρών, στην επισκεψιμότητα του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, η κατασκευή υποδομών αναψυχής σε ολόκληρο το δασικό χώρο Μπέλλες - Κρουσίων, η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων των δύο ορεινών όγκων επ’ ωφελεία των υγροβιοτόπων της Κερκίνης και της Δοϊράνης και η ενίσχυση των αγροτουριστικών δράσεων.
Τέλος, για τα έργα που προτάθηκαν ανά περιοχή, τονίστηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν ανά τακτά διαστήματα τις δράσεις που αφορούν το οικοσύστημα Μπέλλες - Κρουσίων - Κερκίνης - Δοϊράνης.