Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:20:39 μμ
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 07:10

Πρωτοβουλίες για το ΤΕΙ Κιλκίς

Σε λίγους μήνες θα παραδοθούν για χρήση οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κιλκίς στο Λόφο του Μεταλλικού και η προοπτική αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες και για την καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων, αλλά και τη διεκδίκηση του μεγάλου στόχου του νομού και της πόλης, για τη διεκδίκηση ακόμη δυο Τμημάτων, ώστε το ΤΕΙ Κιλκίς να γίνει αυτόνομο Παράρτημα ΤΕΙ.


Η προοπτική αυτή έθεσε σε κίνηση σημαντικές πρωτοβουλίες φορέων του νομού, που μάλιστα εκδηλώθηκαν και ταυτόχρονα, αλλά όλοι συμφωνούν, πως κινητήριος μοχλός θα είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Ετσι, ο νομάρχης Βαγγέλης Μπαλάσκας είχε συγκαλέσει πριν από μέρες σύσκεψη στη Νομαρχία για τις νέες εγκαταστάσεις και την προοπτική του ΤΕΙ, ενώ έφερε και το θέμα για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο, με άμεσο στόχο την εκπόνηση μελέτης από ειδικό γραφείο, για το τι είδους νέα τμήματα θα διεκδικήσει το Κιλκίς, ώστε αυτά να είναι ελκυστικά για τους νέους και βιώσιμα.
Στη συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο κ. Μπαλάσκας τόνισε πως η κατασκευή του νέου κτηρίου προχώρησε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δικαιώθηκε η επιλογή του, να δεσμευθεί η νομαρχία για την κάλυψη του κόστους, αν δεν ολοκληρωθεί το κτήριο στους προβλεπόμενους χρόνους.
Πρότεινε την εκπόνηση μελέτης για την πρόταση των νέων Τμημάτων, ώστε να ερευνηθεί η αγορά εργασίας και οι κατευθύνσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του νέου Τμήματος.
Η προϊσταμένη του Τμήματος ΤΕΙ Κιλκίς Α. Φερεσίδου, μίλησε για τη φθίνουσα πορεία των δυο τελευταίων χρόνων, εξ αιτίας της καθιέρωσης της βάσης του 10. Είναι χαρακτηριστικό πως στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά έχουμε μόλις 32 εγγραφές φοιτητών, όταν στο ξεκίνημα του Τμήματος είχαμε 150.
Η κ. Φερεσίδου τόνισε πως το Τμήμα είναι μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο, λειτουργεί πολύ καλά, οι φοιτητές του αποσπούν διεθνή και πανελλαδικά βραβεία σε διάφορες εκθέσεις και οι απόφοιτοί του βρίσκουν δουλειά, αλλά χρειάζεται η παραπέρα προβολή και στήριξή του. Από φέτος ανανεώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εντάχθηκε σ’ αυτό και η κατεύθυνση του μάρκετινγκ.
Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος με αντικείμενο τις Τηλεπικοινωνίες και τα Δίκτυα, με τίτλο «Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών», για το οποίο έχει γίνει ήδη μια προετοιμασία του γνωστικού του αντικειμένου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με ενωτικό κλίμα και ενδιαφέρουσες απόψεις, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο διευθυντής Προγραμματισμού της νομαρχίας Κ. Μεταλλίδης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, Γ. Φραγγίδης, Κ. Χαλίτσιος, Αθ. Λιάρτση – η οποία πρότεινε Τμήμα Τεχνικών Ανελκυστήρων Μέσων Ανύψωσης- Αν. Αμανατίδης, Θ. Τσιραμπίδης και Κ. Γιαννόπουλος.

Τερζίδης
Ο δήμαρχος Κιλκίς ανακοίνωσε πως κλείνει οριστικά η υπόθεση παραχώρησης εκτάσεων στην περιοχή του ΤΕΙ, στον παλιό σκουπιδότοπο και στο πεδίο βολής. Ηδη το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε δεκτή την πρόταση του δήμου και ο όλος ο χώρος των 300 στρεμμάτων δεσμεύθηκε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος εκπαίδευσης. Αυτό προβλήθηκε και ως αίτημα από την κ. Φερεσίδου, αν και ο κ. Μπαλάσκας θεώρησε υπερβολικό τη δέσμευση τόσων στρεμμάτων για το ΤΕΙ, αφού από τα 60 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί, αξιοποιήθηκαν μόνο τα μισά μέχρι σήμερα.

Κοινωνία
Πολιτών
Στο μεταξύ, η Κοινωνία Πολιτών ν. Κιλκίς προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη φορέων της πόλης, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου συζητήθηκε η μέχρι τώρα πορεία του ΤΕΙ, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη στήριξή του και οι προτάσεις για νέα Τμήματα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του φορέα, Δ. Αγαθόπουλος, η απόφαση για την πρωτοβουλία πάρθηκε πριν εκδηλωθεί η κίνηση της νομαρχίας και πάντως δεν έρχεται σε αντίθεση μαζί της, αντίθετα θα την ενισχύσει σε ιδέες και προτάσεις.
Στη σύσκεψη μίλησε η κ. Φερεσίδου, που είναι και μέλος του Κίνησης και στάθηκε αναλυτικά στο χθες και το αύριο του ΤΕΙ.
Ο κ. Αγαθόπουλος παρουσίασε την πορεία της Κίνησης, αλλά και την πρότασή της για δημιουργία νέου Τμήματος που θα έχει σχέση με τις βιολογικές καλλιέργειες, την προστασία του φυτογεννητικού υλικού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παραπλήσια ήταν και η πρόταση που κατέθεσε η υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων κ. Μαλούπα, που μίλησε για Τμήμα «Διατήρησης Φυτοποικιλότητας και Αξιοποίησής της», που θα αξιοποιήσει την ύπαρξη του Βοτανικού Κήπου.
Στη σύσκεψη, που συντόνιζε το μέλος της Κίνησης Χ. Τουτουντζίδης, μίλησαν ακόμη, ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης, η γεωπόνος της νομαρχίας κ. Παπαδοπούλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Φραγγίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Χ. Σπίγκος, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ. Π. Πασσαλίδης, ο αντιπρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Κιλκίς Λ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος των μηχανικών Παν. Κεμεντσεντσίδης, ο λέκτορας του ΑΠΘ Κ. Βλαχονάσιος, ο επιχειρηματίας Γ. Τσουκαλάς και ο εκδότης Κ. Τερζενίδης.