Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:12:31 πμ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 10:53

Σε κατάπτωση οι τιμές. Σε απόγνωση οι αγρότες

Σε απόγνωση περιήλθαν οι αγρότες - κτηνοτρόφοι από την κατάπτωση των τιμών σε βασικά προϊόντα του νομού. Οι αγελαδοτρόφοι περισφίγγονται σε βαθμό ασφυξίας από την εναρμονισμένη πολιτική των εταιρειών που έριξαν την τιμή παραγωγού στα 34 λεπτά λίτρο, δηλαδή σε επίπεδα τιμών του 1996! Ουσιαστικά με τις τιμές αυτές οι εταιρείες αποτελειώνουν τους λιγότερους από 200 αγελαδοτρόφους του νομού ώστε να καταστεί ευχερής η «αναγκαστική» πλέον εισαγωγή αγελαδινού από τις γειτονικές και φτηνές αγορές της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και ενδεχομένως της Σερβίας κ.ο.κ. Και να λάβει τέλος μια δραστηριότητα που κατά το παρελθόν αποτέλεσε ένα πυλώνα της κιλκισιακής οικονομίας.

Η περίοδος των παχέων αγελάδων, όταν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των «κουμπάρων» στην επιτροπή ανταγωνισμού, ό οι εταιρείες υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και της πίεσης από την κυβέρνηση άφησαν τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει, έληξε στις αρχές του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2008 η τιμή του φρέσκου αγελαδινού στον παραγωγό είχε ανέλθει μέχρι και τα 44 λεπτά.
Έκτοτε ξεκίνησε η κατρακύλα των τιμών υπό τα απαθή βλέμματα της κυβέρνησης και της επιτροπής ανταγωνισμού, κατρακύλα που ήδη οδήγησε τις τιμές στα επίπεδα του 1996 και τους αγελαδοτρόφους στην πλήρη απόγνωση.
Αν μάλιστα η πορεία αυτή δε ανακοπεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς «Το Κιλκίς» Γιώργος Λασκάκης δεν θα αντέξει καμιά μονάδα και η αγελαδοτροφία θα είναι άγνωστο είδος στο ν. Κιλκίς.

Κατάπτωση
και στο σκληρό
Το σκληρό σιτάρι καλλιεργείται σε περισσότερα από 800.000 στρέμματα του νομού. Ουσιαστικά δηλαδή αποτελεί μονοκαλλιέργεια για το νομό. Η τιμή του σκληρού σταριού καθορίζει εν πολλοίς και το εισόδημα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Φέτος και σε συνάρτηση με την πτωτική πορεία που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή έπεσε και από τα 20 λεπτά και ήδη κινείται μεταξύ 16-17 λεπτών.
Ανάλογα «κακή» είναι και η τιμή του μαλακού που κινείται μεταξύ 10-11 λεπτών
Κι όλα αυτά συμβαίνουν με τις φετεινές αποδόσεις να κάνουν «βουτιά» τόσο λόγω κακών καιρικών συνθηκών κατά το «αδέλφωμα» όσο και των συνεχών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο του θερισμού.
Ιδιαίτερα για τα πλήγμα αυτό οι αγρότες δια του συλλόγου «Το Κιλκίς» έχουν ζητήσει αποζημιώσεις και ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας έχει κινήσει διαδικασίες για την υπαγωγή των αιτημάτων αυτών στα προγράμματα ΠΣΕΑ καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από βροχοπτώσεις.