Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:16:24 πμ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 04:11

Σε πύρινο κλοιό η Αττική

Σε κάμψη βρίσκεται η πύρινη λαίλαπα στη βορειοανατολική Αττική με νέες ανησυχίες να προκαλεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά τη νύχτα στον Κιθαιρώνα, όπου κατακαίγονται πευκόφυτες περιοχές και απειλεί τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό. Οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αναμένεται να καμφθούν αργά το απόγευμα, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης και τη λειτουργία των αεροσκαφών ευνοώντας τις αναζωπυρώσεις.


Με τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν από τις 06.20 το πρωί στη βορειοανατολική Αττική προσπαθούν να ελεγχθούν οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Αύρα του Μαραθώνα, στις περιοχές Ανατολή και Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης, στο Διόνυσο, νότια του Νταού Πεντέλης στη Μονή Παντοκράτορα.
Στη Βοιωτία στον Κιθαιρώνα επιχειρούν από το πρωί πέντε ελικόπτερα προσπαθώντας να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό. Επίσης, στην Κάρυστο η πυρκαγιά μαινόταν στις περιοχές Μετόχι και Αετός με τέσσερα αεροσκάφη και ισχυρές επίγειες δυνάμεις να αγωνίζονται για τη διάσωση των κατοικιών.
Στη Ζάκυνθο βρίσκονται σε εξέλιξη οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις περιοχές Μαριές και Στρογγυλό. Στην Αχαΐα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο στην περιοχή της Άνω Καλλιθέας και σε ύφεση αυτή στο Ελαιοχώρι. Επίσης σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στη Σκύρο στις περιοχές Ασπούς και Αχερούνες.
Διεθνής συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
Χθες το μεσημέρι προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα αεροπλάνο της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο, ενώ αναμένονται και άλλα δύο αεροσκάφη από την Ευρωπαϊκή Μονάδα EU FFTR.
Δύο γαλλικά αεροσκάφη θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από τη βάση τους στη Μασσαλία και εκτιμάται ότι θα αφιχθούν στην Ελευσίνα στις 11.30 π.μ. το πρωί, ενώ και η Αυστρία θα στείλει έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. παραμένει σε άμεση συνεργασία με το ομόλογο Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης MIC, της Ιταλίας COAU και της Γαλλίας COGIC για τον συντονισμό της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Συνδρομής.
Αρωγή από την ΚΕΔΚΕ
Το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Υποτίμησαν τη φωτιά
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε την Αττική διέταξε το Σάββατο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ιω. Σακελλάκος.
Ζητούμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει εισαγγελέας Πρωτοδικών, είναι να διερευνηθεί αν οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρηστικές ενέργειες. Από το βράδυ της Παρασκευής ολόκληρη η Βορειοανατολική Αττική έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοί της από τον Μαραθώνα μέχρι τον Διόνυσο, τη Δροσιά, την Πεντέλη, τη Ροδόπολη, την Παλλήνη ζουν εφιαλτικές ώρες. Εκατοντάδες εθελοντές από όλες τις περιοχές της Αττικής, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη ακόμη έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το χειρότερο μέτωπο χθες το βράδυ ήταν αυτό του Μαραθώνα και εκεί είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, ενώ οι αναζωπυρώσεις ήταν διαδοχικές σε διάφορες περιοχές, όπως στον Διόνυσο και την Καλλιτεχνούπολη στην Πεντέλη.

Συναγερμός
Χρειάσθηκε να εκκενωθούν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μοναστήρια και κατασκηνώσεις, ενώ η Αστυνομία απηύθυνε έκκληση χθες το μεσημέρι στους αδειούχους του Αυγούστου να καθυστερήσουν μια μέρα την επιστροφή τους στην Αττική από την πλευρά της Αθηνών- Λαμίας, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι όσοι δεν καταφέρουν να πάνε σήμερα στις δουλειές τους λόγω της πυρκαγιάς (είτε είναι κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών, είτε εργάζονται σ΄ αυτές) θα πληρωθούν κανονικά, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού η απουσία θα θεωρηθεί αποτέλεσμα ανωτέρας βίας. Στις πληγείσες περιοχές μετέβη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Όμως, χωρίς ρεύμα συνεχίζουν να βρίσκονται πολλοί κάτοικοι περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές οι γραμμές και οι υποσταθμοί μέσης τάσης της ΔΕΗ.