Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 1:30:15 μμ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009 05:07

Στα Μουσεία του Μακεδονικού Αγώνα ο Νερόμυλος Γιαπατζή

Ένας ακόμη κρίκος στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής προστέθηκε και σας τον παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής μας. Αφού γνωρίζουμε όλοι πως τη Γουμένισσα μπορεί να τη σώσει μόνο το παρελθόν της.


Η "Μακεδονική Κληρονομιά" και ο "Νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή" του 18αι βρίσκεται πλέον στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα Στρατιωτικά Μουσεία του Κιλκίς και του Σκρα.
Το ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Γουμένισσας προτείνεται στους επισκέπτες που αγαπούν την παράδοση να έρθουν στην Κωμόπολη μας. Τα στοιχεία που παραθέτονται είναι γραμμένα σε τρεις γλώσσες "Ελληνικά", "Αγγλικά" και "Γαλλικά". http://www.imma.edu.gr/macher/museums/index.html
Μπράβο στην οικογένεια για ακόμα μια φορά που απέδειξε πόσο αγαπάει τη Γουμένισσα.
Στην ιστοσελίδα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης αναφέρεται:

ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ
ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
Οι νερόμυλοι ήταν συνολικά εννιά και βρίσκονταν στον άξονα του δρόμου Γουμένισσας-Γρίβας. Αποτελούσαν όχι απλά παραγωγικά και εμπορικά κέντρα, αλλά και σημεία συνάθροισης και πολιτισμού. Εκτός από την παραγωγή αλεύρου λειτουργούσαν και ως σησαμοτριβεία, ενώ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αξιοποιήθηκαν και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ
ΓΙΑΠΑΤΖΗ
O "ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΓΙΑΠΑΤΖΗ" είναι ένα αναπαλαιωμένο, παραδοσιακό μνημείο του 18αι. και βρίσκεται στη Γουμένισσα στο δρόμο προς το Γρίβα. Πρόκειται για τον νερόμυλο της οικογένειας Τραϊανού Γιαπατζή. Ο νερόμυλος χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή λειτούργησε από το 1860 έως το 1970, οπότε και διέκοψε οριστικά την παραγωγή αλεύρου, αλλά λειτουργούσε έως και το 1980 (αλέθονταν τροφές για τα ζώα).
Ο νερόμυλος αποτελεί ένα παραδοσιακό μνημείο και είναι ο μόνος που διασώζεται από τους νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή.
Aποκαταστάθηκε το 2008 από την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιαπατζή, τους αδελφούς Χρήστο και Γρηγόρη. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται για παραγωγική μονάδα, αλλά για τη διατήρηση ενός θαυμάσιου παραδοσιακού αρχιτεκτονικού μνημείου, έναν ακόμη κρίκο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην επισκεψιμότητα της Γουμένισσας.
Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2008. Μπορούν να τον επισκέπτονται σχολειά αλλά και άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση.
Σήμερα μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και φυσικά ιδιώτες κάθε Τετάρτη από της 9:00 έως 14:00μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από της 10:00 έως και 17:00 μ.μ.