Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:49:18 μμ
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:32

Στη Γκαγκαουζία διδάσκονται Ελληνικά με τον «Αέροπο»

Στο πανεπιστήμιο του Κομρατ της (Γκαγκαουζίας) στην Μολδαβία υπάρχει τμήμα Ελληνικής γλώσσας με σημαντικό αριθμό φοιτητών. Επί σειρά ετών η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας γίνονταν από Μολδαβούς Ελληνιστές. Προ τριετίας ύστερα από ενέργειες  ελληνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Γκαγκαουζίας το Υπουργείο Παιδείας απέσπασε Ελληνίδα εκπαιδευτικό  στην έδρα της Ελληνικής  Φιλολογίας. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των νέων της Γκαγκαουζίας για την εκμάθηση της Ελληνικής τον Σεπτέμβριο του 2008εστάλησαν από την Ελλάδα ακόμη δύο εκπαιδευτικοί.


Γι’ άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, από της αρχές Μαρτίου απαγορεύτηκε στους τρείς Εκπαιδευτικούς  να διδάσκουν στο εκεί Πανεπιστήμιο, ,υποτίθεται για τυπικούς λόγους,
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε καμιά λύση από την πλευρά του Ελληνικού κράτους και η λειτουργία του Φιλολογικού τμήματος διεκόπη στο μέσον της χρονιάς.
Η λύση για μία ακόμη φορά δόθηκε από σύλλογο , συγκεκριμένα ο «Αέροπος»ο οποίος διαδίδει την Ελληνική στα Βαλκάνια ανέλαβε ,με δικά του έξοδα να στείλει δύο Μολδαβές Ελληνίστριες στην έδρα της Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανέπιστήμιο του Κόμρατ όπου τώρα συνεχίζονται τα μαθήματα κανονικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας της χρονιάς. Τα ερωτήματα που πλανώνται είναι αρκετά με κυρίαρχα, το  γιατί  απαγορεύτηκε  στους ¨Έλληνες  καθηγητές να διδάσκουν και γιατί  μέχρι σήμερα τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία δεν δώσανε  λύση στο πρόβλημα.
Στη Γκαγκαουζία κυκλοφορεί έντονα οι φήμη   ότι ήταν παρασκηνιακή ενέργεια των Τούρκων πού  δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γκαγκαούζους , γνωστού όντως ότι οι Γκαγκαούζοι είναι ,Χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά Τουρκόφωνοι ,Επομένως η όποια  δήποτε ενέργεια που δεν γίνεται υπό την αιγίδα των Τουρκων,υπό την σκέπη των οποίων βρίσκονται, δεν είναι επιθυμητή και φυσικά η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας κάθε άλλο παρά αρεστή είναι στους Τούρκους.
¨Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του «Αέροπου »Σώτος Χρυσάφης, που δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή ,μεγάλο τμήμα του Λαού αυτού πιστεύει ότι οι πρόγονοι τους κατάγονται από Έλληνες της  Καππαδοκίας οι οποίοι έγιναν τουρκόφωνοι τον 16 αιώνα όταν μεταφέρθηκαν ως υποτακτικοί του Πασά Γκαγκαούζ, στην    Μολδαβία.
Η θεωρία αυτή δεν είναι καθόλου αρεστή στους Τούρκου οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντονότατα στην περιοχή αυτή.