Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021, 1:41:21 μμ
etpa
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 11:48

Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου ο 22χρονος που τραυματίστηκε βαριά στην Αλουμύλ

Συντάκτης:

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ο 22χρονος εργάτης της βιομηχανίας Αλουμύλ, που τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι το πρωί της Πέμπτης.

Ο 22χρονος μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του μεταφέρθηκε στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, όπου την πρώτη φροντίδα παρείχε ο διευθυντής της, Γιώργος Καϊσίδης. Τα τραύματα όμως στο μέτωπο ήταν συντριπτικά και απαιτούνταν εξειδικευμένη επέμβαση και νοσηλεία. Γι’ αυτό και ο νεαρός μεταφέρθηκε διασωληνωμένος με το ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

 

Η βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, αντιμετωπίστηκε με επέμβαση από τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου και ο νεαρός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, με την ελπίδα και την ευχή όλων των κιλκισιωτών να πάνε τα πράγματα κατ’ ευχήν.

 

Μεγάλες ευθύνες

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε γνωστό με μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα μέσω Θεσσαλονίκης! Το μεσημέρι της Παρασκευής εστάλη ανακοίνωση-καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστοποιώντας το ατύχημα και καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία.

Γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται η απόλυτη ανυπαρξία και απαξία του εργατικού κινήματος στο νομό Κιλκίς. Το Εργατικό Κέντρο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπου υπάρχουν, το μόνο που κάνουν είναι να χρησιμοποιούνται ως σφραγίδες στις εκλογικές διαδικασίες! Ούτε καν η στοιχειώδη ανακοίνωση υπήρξε για το ατύχημα.

Για τις ευθύνες της βιομηχανίας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία θα περίμενε από την ίδια τη βιομηχανία μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ατύχημα.

 

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα
στο εργοστάσιο της ΑΛΟΥΜΥΛ που έγινε την Πέμπτη 16/9 με τον σοβαρό τραυματισμό
συναδέλφου στο κεφάλι και εύχεται στον συνάδελφο περαστικά και καλή ανάρρωση.
Την ίδια στιγμή που η ΑΛΟΥΜΥΛ πανηγυρίζει για αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, αυτό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα γυρίσουν από τη δουλειά τους σώοι και αβλαβείς. Η προστασία της ζωής και της υγείας μας αποτελεί κόστος για τους βιομήχανους. Τα παλιά μηχανήματα, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων, οι υπερωρίες και τα 4βάρδια είναι μέσα για να αυξάνει την κερδοφορία της η εταιρεία σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τεράστιες ευθύνες φέρει και η κυβέρνηση, για την τραγική κατάσταση στην οποία
εξακολουθεί να είναι το νοσοκομείο Κιλκίς, χωρίς τη λειτουργία ΜΕΘ, τη στιγμή που στο Κιλκίς υπάρχουν πολλές βιομηχανίες με χιλιάδες εργαζόμενους και τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Αποτέλεσμα είναι για σοβαρές περιπτώσεις, όπως και αυτή, να απαιτείται η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη με την απώλεια πολύτιμου χρόνου. Επίσης, με τη διαρκή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνουν τις βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με κίνδυνο της ασφάλειας των εργατών.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων:

 • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την
  πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Έλεγχο των εργοδοτών
  από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Παροχή
  όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους με
  ευθύνη τα ων εργοδοτών
 • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες
 • Επαρκής στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 • Να στελεχωθεί ΤΩΡΑ το νοσοκομείο του Κιλκίς με το απαραίτητο προσωπικό και τις
  υποδομές. Να ανοίξει ΣΗΜΕΡΑ πλήρως στελεχωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  με βάση τις ανάγκες της περιοχής.
 • Τέλος στα ωράρια λάστιχο. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική
  σύμβαση. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.