Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:26:41 πμ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 11:03

Στη Σαντορίνη ο Κ. Κιλτίδης για την κοινή αγορά οίνου

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης συμμετείχε στις 7 – 8 Ιουλίου στο συνέδριο για την εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης της Αμπελοοινικής Αγοράς στα κράτη μέλη της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε  στα Φηρά της Σαντορίνης,  με διοργανωτική ευθύνη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και   της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εταιριών Οίνου.


Παρουσία και  της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Mariann Fischer Boel,  ο κ. Υφυπουργός χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ επενδύει στη νέα Κ.Ο.Α και θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για τον αμπελooινικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί δύο προγράμματα αναδιάρθρωσης της αμπέλου, ότι ολοκληρώθηκαν  προγράμματα νέων φυτεύσεων, νομιμοποιήθηκαν όλες οι παράνομες φυτεύσεις, θέμα που ταλάνιζε επί δεκαετία τους Έλληνες αμπελουργούς, ενώ τέλος συντάχθηκε εγκαίρως Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) για τη στρεμματική ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργειών, μέτρο που θα ισχύσει για πρώτη φορά. Οι πολιτικές στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερη πρόνοια τόνισε ο κ. Κιλτίδης ενώ έκανε ειδική αναφορά στον αμπελώνα της Σαντορίνης και  στις άμεσες παρεμβάσεις που υπήρξαν για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.
Στο περιθώριο της παραμονής του στη Σαντορίνη, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε σήμερα την Ίο και είχε συνεργασία με το Δήμαρχο του νησιού κ. Γεώργιο Πουσαίο και με παράκτιους αλιείς για θέματα της παράκτιας αλιείας
Επισημάνθηκε δε η αδήριτη ανάγκη σύνδεσης του τουρισμού με τον Α’ Γενή Τομέα Ανάπτυξης.
Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Κιλτίδη στη Σίκινο και συνάντησή του με τον κοινοτάρχη του νησιού κ. Ιωάννη Συρίγο