Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:57:39 μμ
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 04:30

Στην αιωνιότητα πέρασε ο κυρός Απόστολος

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο ιερός κλήρος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα του Κιλκίς συνόδεψε στην τελευταία κατοικία του, τον Επίσκοπο κυρό Απόστολο, που για 18 έτη διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισιακού. Χιλιάδες πιστών από το νομό Κιλκίς, την Κοζάνη και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Αλμυρό Βόλου, έσπευσαν να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα του και να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον πνευματικό πατέρα, στον άγιο ιεράρχη που αγωνίστηκε για τις αλήθειες του Ευαγγελίου.
Την Τρίτη που μας πέρασε, από το πρωί κατέφθαναν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα για να τελέσουν τρισάγιο ενώ την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος κ. Ιωάννης, συμμετεχόντων των Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Σερρών Θεολόγου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ζιχνών Ιερόθεου, Ξάνθης Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Β’, Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Εδδέσης Ιωήλ, Κοζάνης Παύλου, Σιατίστης Παύλου, Φλωρίνης Θεόκλητου, Άρτης Ιγνάτιου, Καστοριάς Σεραφείμ, Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Γλυφάδας Παύλου, Αρκαλοχωρίου (Κρήτης) Ανδρέα, πρώην Πειραιώς Καλλίνικου, Νευροκοπίου Βουλγαρίας Ναθαναήλ, Απολλωνίας Νικολάου. Το σεπτό σκήνωμα του συνόδεψαν όλοι οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκίς καθώς οι αρχές του νομού.
Συγκεκριμένα την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης, οι πρώην υπουργοί Γ. Φλωρίδης, Σ. Τσιτουρίδης, Ν. Τσαρτσιώνης και Σ. Παπαθεμελής, οι νομάρχες Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας, Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, Κοζάνης Γ. Δακής, οι δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης, Κρουσσών Ν. Παπαδόπουλος, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, νομαρχιακοί & δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.
Τις συλλυπητήριες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου διάβασε ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος ενώ ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Κύριλος Μισιακούλης μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Αποστόλου εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Ο πρωτοσύγκελος π. Γερμανός Κομνηνός αποχαιρέτησε τον ποιμενάρχη εκ μέρους του κλήρου και των πιστών ενώ σύντομους επικήδειους εκφώνησαν ο νομάρχης Ευ. Μπαλάσκας, ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης και νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής.
Όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο. Τον άγιο και σεπτό ιεράρχη που διακόνησε το ποίμνιο του, που αγάπησε τους πιστούς, που μετέδιδε με τα φλογερά κηρύγματα του το νόημα του Ευαγγελίου. Τον μορφωμένο με τα πατερικά κείμενα ταπεινό ποιμενάρχη που με το ήθος και τη σεμνότητα του άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στον τόπο του Κιλκίς με μια σειρά από έργα και δράσεις, με κορυφαία το Πολυάνειο ωδείο και το εκκλησιαστικό λύκειο Κύριλλος και Μεθόδιος.
Με τιμές εν ενεργεία στρατηγού, η πομπή κατευθύνθηκε στον λόγο του Αγίου Γεωργίου, όπου ετάφη ο μακαριστός Απόστολος δίπλα από τον τάφο του μακαριστού Χαρίτωνα (όπως ήταν η επιθυμία του). Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν και δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια κληρικών και λαϊκών όταν για τελευταία φορά εψάλλη η φήμη του καταξιωμένου ιεράρχη κυρού Αποστόλου.
Στα μέσα Οκτωβρίου θα συνέλθει η ιερά σύνοδος της Ελλάδος όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πλήρωσης της θέσης του Μητροπολίτη Κιλκισίου και αν οι διαδικασίες πραγματοποιηθούν κανονικά και γρήγορα, τότε ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου επισκόπου. Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους για τη θέση, αυτοί είναι πολλοί και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στο τριπρόσωπο που θα καταρτίσει η ιερά σύνοδος, με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Ιωάννη Τασσιά να συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς.
Αιωνία του η μνήμη στον ποιμένα που μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε και που πάντα θα θυμόμαστε.