Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:48:04 πμ
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:06

Στην πέμπτη θέση της ανεργίας

Η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών απέδειξε όσα η νεολαία μας γνωρίζει από «πρώτο χέρι» Δεν χρειάστηκε η διεθνής κρίση για να επαληθευτεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στο ν. Κιλκίς. Πέμπτος πανελλαδικά σε μέσο ποσοστό ανεργίας αναδεικνύεται ο ν. Κιλκίς με 11,9% σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας για το 2008. Υψηλότερη ανεργία έχουν μόνο οι νομοί Καστοριάς 18,6%, Δράμας 15,5%, Φωκίδας 14,6% και Κοζάνης 12,8%. Ακολουθεί το Κιλκίς με 11,9% που είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας το μέσο ποσοστό ανεργίας κατά νομό έχει καταγραφεί ως εξής:
- Ημαθία 9,2%
- Θεσσαλονίκη 8,5%
- Κιλκίς 11,9%
- Πέλλα 6,2%
- Πιερία 10,0%
- Σέρρες 5,8%
- Χαλκιδική 5,8%
Επισημαίνουμε ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτυπώνει την προ της διεθνούς κρίσης κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης(2008). Εκτιμάται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων από μικρές και μεγάλες βιομηχανικές αλλά και μονάδες του τριτογενούς τομέα. 
Είναι επίσης βέβαιο ότι η καθίζηση των επενδύσεων στο νομό τα τελευταία χρόνια επέδρασε δυσμενώς στην απασχόληση και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο νέος επενδυτικός νόμος που έχει εξισώσει το ν. Κιλκίς με το ν. Θεσσαλονίκης, απαλείφοντας τα κίνητρα του προϊσχύσαντος νόμου.
Έτσι το κάποτε προνομιούχο Κιλκίς λόγω και της γεωγραφικής του θέσης, υποβαθμίζεται συνεχώς στον παραγωγικό χάρτη της χώρας, ενώ οι πλήρεις συνέπειες της οξείας οικονομικής κρίσης όταν αποτυπωθούν και στον χώρο της εργασίας - ανεργίας θα διαμορφώσουν ένα εφιαλτικό τοπίο.