Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:41:50 μμ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 18:20

Στην Πικρολίμνη ο Δ. Τερζίδης

terzidis

Επίσκεψη στο Δήμο Πικρολίμνης πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Αυγούστου ο δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης, παρουσία του αντιδημάρχου Νεολαίας και Οικισμών Κυριάκου Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο Πικρολίμνης Δημ. Σισμανίδη αναφέρθηκαν τα προβλήματα του δήμου, με  ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα του αποχετευτικού δικτύου και της ύδρευσης. Ποιοτικό πρόβλημα νερού, με τα σχετικά μεγέθη όμως κάτω των ορίων,  παρουσιάζουν οι οικισμοί Παλιού και Νέου Αγιονερίου, Άνω Αποστόλων και του Νέου Γυναικοκάστρου.

Παρ' όλα αυτά, ο δήμος Πικρολίμνης έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αγωγών και δεξαμενών, γεγονός που συνεπάγεται την κάλυψη των αναγκών των οικισμών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα ελέγχου του δικτύου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Η δεξαμενή του οικισμού της Πικρολίμνης, την οποία επισκέφθηκαν οι δύο δήμαρχοι, έχει χωρητικότητα 7.000 κυβ. μέτρων.
Στα υπό εκτέλεση έργα, έγινε αναφορά στο προχωρημένο στάδιο (50% του έργου) στο οποίο βρίσκεται η κτηματογράφηση και επέκταση του σχεδίου πόλεως για τους οικισμούς Παλαιού και Νέου Αγιονερίου, Μικροκάμπου και Ξυλοκερατιάς με την ένταξη 3.500 στρεμμάτων. Οι υπόλοιποι οικισμοί προβλέπεται να επεκταθούν και να κτηματογραφηθούν με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και μέσω των εσόδων που αυτό θα αποφέρει. Θέμα ημερών επίσης είναι η παράδοση της μελέτης για το αποχευτικό δίκτυο και τον βιολογικό καθαρισμό μέσω φυσικών συστημάτων (καλάμια) για τους προαναφερθέντες οικισμούς(με εξαίρεση την Ξυλοκερατιά) καθώς και τον Μικρόκαμπο.
Εξ' άλλου  έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας – στην οποία οι δύο δήμαρχοι πραγματοποίησαν επίσκεψη -  του Νέου Αγιονερίου. Ένα έργο που θα δώσει νέα πνοή στον οικισμό και χρηματοδοτείται με 740.000 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλταντζής". Παράλληλα ένα πρόσθετο κονδύλι 150.000 ευρώ έχει διατεθεί για το γήπεδο της ίδιας περιοχής.
Για το Νέο Γυναικόκαστρο σημείο αναφοράς θεωρείται η κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κόστους 200.000 Ευρώ με πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα της Τ.Α. "ΘΗΣΕΑΣ" ενώ στο Παλιό Αγιονέρι η πλατεία του χωριού έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΡΠΣ.  
Επίσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα πραγματοποιούνται ασφαλτοστρώσεις, η δαπάνη των οποίων καλύπτεται από τα δημοτικά έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Πικρολίμνης θα παραδώσει χρέος 1.000.000 Ευρώ από τραπεζικό δάνειο και όχι προς τρίτα πρόσωπα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μέσω της γεωργίας και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών καθώς και η παραπέρα αξιοποίηση της λίμνης με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της.
Τέλος, ο δήμαρχος Πικρολίμνης Δημ. Σισμανίδης σημείωσε ιδιαίτερα ότι προκρίνει ως λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων την εθελοντική ενεργοποίηση των πολιτών και ανέφερε ως παράδειγμα την δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικρολίμνης και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την καθαριότητα και τον πολιτισμό στους οικισμούς Πικρολίμνης και Ξυλοκερατιάς.