Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 9:03:32 πμ
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 03:43

Στους δρόμους και οι οικοδόμοι

Πολλά χρόνια είχε να δει η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου τέτοια μαζική συγκέντρωση και πάθος για αγώνα. Η ενημερωτική συγκέντρωση που οργάνωσε το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Κιλκίς, εξελίχθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου να πλημμυρίζει από οικοδόμους και αγανάκτηση.Οι οικοδόμοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες και νέα παιδιά, πνίγονται από πληθώρα προβλημάτων και αποφάσισαν στο τέλος της σύσκεψης να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Κιλκίς, για σήμερα Παρασκευή. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και θ’ ακολουθήσει πορεία μέσω της 21ης Ιουνίου μέχρι τη Νομαρχία, για να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα, στη συνέχεια μέχρι το Δημαρχείο, για επίδοση ψηφίσματος στο δήμαρχο και η πορεία θα καταλήξει στον ΟΑΕΔ.
Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν για να ενημερώσουν τους οικοδόμους, εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς, του ΟΑΕΔ και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Δυστυχώς, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε μόνο ο ΟΑΕΔ, προκαλώντας την αντίδραση των οικοδόμων.
Ο εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ, Γιώργος Λαζαρίδης, ενημέρωσε τους μετανάστες-οικοδόμους για όλα τα θέματα που τους αφορούν, προς τιμήν του, με υπομονή και τρόπο απλό, μιας και πολλές φορές οι μετανάστες δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τους νόμους που ισχύουν και που πολλές φορές είναι άδικοι απέναντι σε μετανάστες που  ζουν νόμιμα στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Η ενημέρωση για τις θέσεις του Σωματείου πάνω στα προβλήματα των οικοδόμων έγινε από τον πρόεδρό του, Αλκη Χριστοδουλίδη και από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλη Ρέπα.
Ο εφιάλτης της ανεργίας βασανίζει τον κλάδο των οικοδόμων τα τελευταία χρόνια και σήμερα η ανεργία έχει φθάσει σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς στο 50%, ενώ τα μεροκάματα είναι πείνας και πιέζονται ακόμη πιο κάτω, με πρόφαση τη διεθνή οικονομική κρίση.
Οι οικοδόμοι διεκδικούν:
- Πλήρη και σταθερή εργασία. Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, όπως οικοδόμηση λαϊκών κατοικιών, σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ.
- Προστασία όλων των ανέργων. Επίδομα 1120 ευρώ (το 80% του κατώτερου μισθού των 1400 ευρώ που διεκδικούμε) για όλη τη διάρεκια της ανεργίας.
- Υπολογισμός της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
- Πάγωμα των δανείων, δωρεάν παδικούς σταθμούς.
- Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τους χρόνια ανέργους.
- Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Αύξηση των εισφορών Κράτους, εργοδοτών και καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ από τη συνείσπραξη.