Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:41:22 μμ
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 10:27

Στυλιανίδης: «Θα δούμε» για Προαστιακό και ποδηλατόδρομο

«Η σημερινή παρουσία μου εδώ δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την επαρχία και τον ακριτικό νομό σας και  τη φροντίδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Περιστοιχιζόμενος από τους Νομάρχη Ευάγ, Μπαλάσκα, τον Υφυπουργό Κ. Κιλτίδη και τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Σ. Τσιτουρίδη προέβη στις δηλώσεις αυτές ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Το ενδιαφέρον όμως του κ. Στυλιανίδη ήταν τόσο ειλικρινές ώστε όταν η συζήτηση στην πρόχειρη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Γραφείο του νομάρχη ήρθε στο σημαντικότερο  αίτημα του νομού, την λειτουργία Προαστιακού σιδηρόδρομου στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, ο κ. Υπουργός δεν γνώριζε παρά ελάχιστα για την πορεία του έργου και χρειάστηκε να  απολογηθεί στους παρισταμένους «Θα πάρω απόλυτη εικόνα για το έργο μόλις πάω κάτω (στη Αθήνα)» ψιθύρισε.
Ύστερα απ’ αυτό οι κ. Μπαλάσκας, Κιλτίδης και Τσιτουρίδης δεν μπορούσαν να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις και είναι απορίας άξιον πως ο κατά τα άλλα ενδιαφερόμενος για την ακριτική Ελλάδα Υπουργός δεν φρόντισε να έρθει σε επαφή με έναν από τους τρεις πριν επισκεφτεί το Κιλκίς ώστε να προλάβει να ενημερωθεί.
Η συζήτηση περιστράφηκε εντελώς ακαδημαϊκά και στο αίτημα για τη δημιουργία εμπορευματικού - διαμετακομιστικού κέντρου στο Πολύκαστρο με την διάθεση 800 στρεμμάτων κοινόχρηστης γης. Το ιστορικό του θέματος ανέπτυξαν οι κ. Τσιτουρίδης και Μπαλάσκας. Ο κ. Στυλιανίδης υπενθυμίζοντας την απόφαση για ίδρυση ανάλογου σταθμού από τον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να τελεσφορήσει και δεύτερο κέντρο στη Β. Ελλάδα, αλλά πρότεινε την ταπείνωση του επενδυτικού σχεδίου στο επίπεδο του εμπορευματικού σταθμού, για την ίδρυση του οποίου απαιτείται μικρότερη έκταση, μελέτη και μόνο μια υπογραφή από το Υπουργείο Μεταφορών.
Στη σύσκεψη ο κ. Μπαλάσκας έθεσε το πρόβλημα της μη επαρκούς συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης τω μικρών οικισμών. Ένα πρόβλημα που δεν λύνεται ούτε με το πρόγραμμα «ΣυνΚοινωνία» του Υπουργείου Μεταφορών αφενός διότι δεν καλύπτει όλους τους δήμους και αφ’ ετέρου επειδή το πρόγραμμα δεν υλοποιείται.
Ο κ. Νομάρχης επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνδεθεί η Βι.Πε. Σταυροχωρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τέλος, ο δήμαρχος Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης έθεσε το πρόβλημα που δημιουργείται στις αγροτικές καλλιέργειες με την αποκοπή των αγροτών από τους αγρούς λόγω έργων στο δίκτυο.
Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα ενημερωθεί ο κ. Στυλιανίδης μόλις επιστρέψει στην Αθήνα και θα φροντίσει σχετικά. Έτσι είπε τουλάχιστον.

Στο Δημαρχείο Κιλκίς
Το θέμα του Προαστιακού συζητήθηκε και στη επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στο Δήμαρχο Κιλκίς. Εκεί μάλιστα εκτιμήθηκε πως είναι εύκολο έργο και «το δάχτυλό σου να κουνήσεις, θα γίνει» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υφυπουργός Κ. Κιλτίδης.
Βέβαια σε όλο τον προβληματισμό πρέπει να προστεθεί και η βιωσιμότητα του εγχειρήματος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα οικονομικά αποτελέσματα από τη λειτουργία της γραμμής Κατερίνης - Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά.
Ο Δήμαρχος Δ. Τερζίδης ενημέρωσε για το πρόγραμμα αστικής συγκοινωνίας και ζήτησε να παραταθεί και πέραν του συμβατικού 14μηνου. Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι οι 14μήνες είναι αρκετοί για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη βιωσιμότητα του προγράμματος «Συν Κοινωνία»
Ο κ. Τερζίδης ενημέρωσε επίσης ότι ο δήμος κατέθεσε πρόταση για δημιουργία ποδηλατόδρομου, αλλά το σχετικό πρόγραμμα έκλεισε. Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «θα το δούμε» και σχολίασε πως είναι υπέρ της λειτουργίας ποδηλατόδρομων σε πόλεις με το πληθυσμιακό επίπεδο του Κιλκίς.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Στυλιανίδης νωρίτερα χαιρέτισε τις εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου της ομοσπονδίας Υπεραστικών ΚΤΕΛ στο Συνδριακό κέντρο Κιλκίς και μάλιστα σε συνέντευξη τύπου εξήρε την απόφαση των ΚΤΕΛ να μην αυξήσουν φέτος τα κόμιστρα συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης, Μάλιστα κάλεσε τους έχοντες και κατέχοντες τούτης της χώρας να μιμηθούν το παράδειγμα των λεωφορειούχων.
Το μεσημέρι ο κ. Στυλιανίδης επισκέφτηκε και συζήτησε με κομματικά στελέχη του νομού στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κιλκίς.