Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 1:35:10 μμ
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:01

Συνεργασία Κιλτίδη με ΕΝΑΕ για σφαγεία

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης προήδρευσε σε σύσκεψη για τη λειτουργία των σφαγείων και τη διαχείριση των υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης  που πραγματοποιήθηκε στην  Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, με τη συμμετοχή μελών του Προεδρείου της ΕΝΑΕ, Νομαρχών και  Διευθυντών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών  των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων,  του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Α.Α.Τ κ. Βασίλη Μπατζηλιώτη, του Προέδρου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε κ. Σπύρου Κυριάκη, του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας κ. Κώστα Μπαγκντάση, εκπροσώπων ανώνυμων εταιριών σφαγείων, του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης εξετάστηκαν ενδελεχώς οι συνθήκες λειτουργίας των σφαγείων Νομών της χώρας,  επισημάνθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού τους με σύγχρονα μέσα  (μονάδες αποτέφρωσης, retering) τόσο για την ποιοτική αναβάθμισή τους όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το προσωπικό που υπηρετεί στις Κτηνιατρικές Διευθύνσεις είναι μειωμένο.
Ο κ. Υφυπουργός, αφού ευχαρίστησε την ΕΝΑΕ για τη συμμετοχή της στο διάλογο για τη λειτουργία των σφαγείων που αφορά κύρια την προστασία της δημόσιας υγείας,  τόνισε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί το έναυσμα μιας εποικοδομητικής και αποδοτικής συνεργασίας, με γνώμονα τις προτάσεις και την εμπειρία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Υπουργείου και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία και να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας μας σε ότι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας των ελληνικών σφαγείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη συνδρομή της ΕΝΑΕ θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρεται στη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013  για την αναβάθμιση των σφαγείων με μονάδες αποτέφρωσης και retering, με επεξεργασία των υποπροϊόντων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά», τόνισε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κιλτίδης.  Προσέθεσε ότι  το Υπουργείο, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξή του στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων,  έχει καθιερώσει το θεσμό του εγκεκριμένου κτηνιάτρου, η εφαρμογή του οποίου επίκειται με Προεδρικό Διάταγμα,  προκειμένου να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις εν λόγω Υπηρεσίες και να δώσει λύση σε προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας για  να υπηρετηθεί αποτελεσματικά ο κλάδος της κτηνοτροφίας και η δημόσια υγεία.