Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 11:56:01 πμ
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 21:42

Τ’ εμέτερον ο Θόδωρον Καρυοφυλλίδης όργωσεν τα στράτας για τη χάρεν τη Παναΐας ασήν Αθήναν σην Τραπεζούνταν κι οξοπίσ’

Σχεδόν ένα μήνα αφότου έφτασε και προσκύνησε την χάρη της Παναγιάς Σουμελά, ανήμερα της γιορτής στο ομώνυμο μοναστήρι του Πόντου, ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης βρέθηκε στο Κιλκίς και στα γραφεία μας, στο δρόμο της επιχτροφής από την Τραπεζούντα στην Αθήνα.


Ξαπόστασε λίγα λεπτά, μιλήσαμε και φωτογραφηθήκαμε μαζί του κι ο Πόντιος κίνησε για το ταξίδι - αποστολή του. Στην είσοδο του Κιλκίς τον υποδέχτηκαν ποδηλάτες του Αίαντα και οι Αργοναύτες οργάνωσαν την υποδοχή του στην Πλατεία Ειρήνης.
Στο Κιλκίς φιλοξενήθηκε και πέρασε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κι από χθες είναι πάλι στο δρόμο.
Ποιος είναι όμως ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης και τι έκανε;
Διαβάζουμε από την ηλεκτρονική του σελίδα.
“Έφτασε και προσκύνησε τη χάρη της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου, ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου από τις Αχαρνές με σκοπό μέσα από τη διαδρομή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» να αναδείξει το αρχαίο θέατρο της περιοχής του, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.
Το κοντέρ του ποδηλάτη έγραψε 1.844 χλμ μέχρι τη μονή Σουμελά ενώ για δεύτερη φορά «βάφτισε» το ποδήλατό του στον Πυξίτη ποταμό.
Ο ποδηλάτης, μαζί με τον Θωμά Γερασίμου που τον συνοδεύει με το όχημά του, έφτασαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο ιστορικό μοναστήρι, προσευχήθηκαν και άναψαν κεριά για ολόκληρο τον κόσμο. Ξεχώρισαν τα κεριά για τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελληνών του Πόντου, την Ελλάδα, τους Έλληνες στρατιωτικούς, τους νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και των χορηγών τους (ανάμεσά τους το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr) που δίχως αυτούς, όπως δήλωσαν στη σελίδα τους στο Facebook, δεν θα ήταν εφικτή η δράση.
Την ίδια μέρα έφτασαν στην Τραπεζούντα, όπου και θα μείνουν για λίγες μέρες πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής.
Την Πέμπτη το πρωί συναντήθηκαν με τον βοηθό του γενικού γραμματέα του Δήμου Τραπεζούντας, Τζενγκίζ Τσολάκ, όπου του γνωστοποίησαν τη δράση τους. Αυτός με τη σειρά του, αφού έγραψε στο βιβλίο αναμνήσεων του ποδηλάτη, προσέφερε δώρα, τοπικά προϊόντα του Πόντου (τσάι και φουντούκια) στην αποστολή. Μαζί τους ήταν κι ένας ντόπιος κάτοικος από το Κατωχώρι του Όφεως, ο Χουσεΐν Μουφτούογλου.
Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία με φίλους τους να απολαύσουν πανοραμικά την Τραπεζούντα από το Μπόζτεπε (Μίθριο όρος), ενώ την ίδια μέρα το βράδυ κατευθύνθηκαν στα Σούρμενα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι Πόντιοι γιόρτασαν την γιορτή της Παναγίας με ένα ποντιακό γλέντι.
Τα συγκλονιστικά γεγονότα που έζησαν δυο μέρες νωρίτερα στο χωριό Χίντζιρι Κερασούντας.
Κι ενώ ήταν έτοιμη να φύγει η αποστολή από την Χεροίανα για την Αργυρούπολη, ένας ντόπιος κάτοικος με ελληνική καταγωγή από το Χίντζιρι του Τσάμολουκ της Κερασούντας την παρακάλεσε να μείνει στο χωριό του για μια μέρα. Τόσο ο ποδηλάτης όσο και ο συνοδός του δεν αρνήθηκαν, αν και βγήκαν από το πρόγραμμά τους. Οι στιγμές όμως που ακολούθησαν ήταν στιγμές που δεν μπορούσαν να περιγραφούν με λόγια όπως δήλωναν σε βίντεό τους. Οι κάτοικοι έστησαν μουχαπέτ’
Την επόμενη μέρα, το χαρμόσυνο νέο της άφιξης της αποστολής στο χωριό, είχε μαθευτεί σε όλους. Το βράδυ άναψαν μια τεράστια φωτιά στην κεντρική πλατεία και έστησαν ένα μεγάλο γλέντι προς τιμήν τους. Οι δύο νέοι, λίγο πριν φύγουν από το χωριό, άναψαν κεριά στα ερείπια της εκκλησίας, καθώς οι κάτοικοι τους είπαν ότι δεν έχει ανάψει ποτέ κανένας κερί ύστερα από το μεγάλο ξεριζωμό. Η συγκίνηση για όλους ήταν μεγάλη...”