Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 3:37:50 πμ
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2007 08:29

Τα έξι «αγκάθια»

 Καμπανάκι για το ΙΚΑ
Oικονομική αιμορραγία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής, των οφειλών και των ανέλεγκτων ιατροφαρμακευτικών δαπανών. Oι απώλειες από εισφορές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα χρέη προς το Ταμείο ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Εκτός ελέγχου και οι δαπάνες Υγείας και φαρμάκων με αύξηση 40% και 60% αντίστοιχα την τελευταία πενταετία.
Τη δραματική οικονομική κατάσταση παρουσίασαν σε συνέδριό τους οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, επισημαίνοντας τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που επιδεινώνει την κατάσταση, ιδιαίτερα στον τομέα των ελέγχων.
Αναλυτική αναφορά στα οικονομικά του Ιδρύματος έκανε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας υπαλλήλων κ. Β. Κόκκαλης, ο οποίος, προσδιόρισε τα προβλήματα του ΙΚΑ στα εξής:
1. Χρηματοδότηση: Tο κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κλάδου συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με κυμαινόμενα ποσά, που κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε 1% του ετήσιου ΑΕΠ. Σήμερα αυτές οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται σε 3,38 δισ. ευρώ.
2. Εισφοροδιαφυγή: To ποσό των 2 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας η μαύρη εργασία. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι το ότι ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος. Κανονικά έπρεπε να λειτουργούν 13 ελεγκτικά κέντρα αλλά έχουν συσταθεί μόνο τέσσερα, τα οποία υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.
3. Συντάξεις: Επτά στους δέκα ασφαλισμένους παίρνουν λιγότερα από 600 ευρώ ως κύρια σύνταξη. Την ίδια στιγμή γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης φθάνει και τους 18 μήνες.
4. Oφειλές: Ανοδική πορεία ακολουθούν οι οφειλές προς το ΙΚΑ, που έφθασαν πια τα 3,2 δισ. ευρώ (μαζί με τα πρόσθετα τέλη).
5. Δαπάνες στον τομέα Υγείας. Το διάστημα 2003-2007 οι παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα αυξήθηκαν κατά 40% και έφθασαν τα 3,8 δισ. ευρώ. Η μεταβολή στη φαρμακευτική δαπάνη ήταν 60%.
6. Ελλείψεις προσωπικού: Το ΙΚΑ έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Σε σύνολο 12.448 θέσεων οι 3.570 παραμένουν κενές, και μάλιστα στα τρία μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) η έλλειψη προσωπικού φθάνει το 33%.