Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:11:47 μμ
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 15:05

Τα Μεγάλα Λιβάδια στους «Δρόμους του Κρασιού»

Σε έναν σημαντικό οινοτουριστικό  οδηγό, αυτόν της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος,  που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιλαμβάνονται και τα Μεγάλα Λιβάδια σαν επιλεγμένη διαδρομή και προορισμός.
Ο οδηγός που φέρει τον τίτλο «Ταξίδι στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» αποτελεί μια εκδρομική πρόταση προς τον σύγχρονο περιηγητή. Προτείνει επιλεγμένες διαδρομές που διασχίζουν τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης. Δρόμους του κρασιού βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγές χώρες.

Στην Ελλάδα η πρώτη παρόμοια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από 13 οινοπαραγωγούς του βορειοελλαδικού χώρου οι οποίοι το 1993 ίδρυσαν την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Σήμερα τα 37 πλέον μέλη της προτείνουν 8 διαδρομές που διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη τη Βόρεια Ελλάδα κάνοντας στάσεις σε σημαντικούς αμπελότοπους της Θεσσαλίας, Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης. Ο Οδηγός συμπληρώνεται με αξιόλογα εστιατόρια , ταβέρνες, ξενώνες και ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και χώρους με εναλλακτικές δραστηριότητες που έχουν αξιολογηθεί βάσει κοινών προδιαγραφών και φέρουν το αντίστοιχο ειδικό σήμα.
Τα Μεγάλα Λιβάδια   εντάσσονται στην Πέμπτη ενότητα, αυτής της «Διαδρομής  του Κρασιού της Πέλλας – Γουμένισσας» η οποία  εκτός από τα σημαντικά οινοποιεία της Παιονίας , προτείνει και τρείς αγροτουριστικές υποδομές φιλοξενίας του νομού μας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Κοινοτικού Ξενώνα Λιβαδίων «Μοσχόπολις». 
Ο κοινοτάρχης Λιβαδίων Φώτης Κιλιπίρης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξανδρείου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σχετική έκδοση του Οινοτουριστικού Οδηγού, ανέφερε ότι, "Ο μόχθος και οι προσπάθειες ετών αποφέρουν αποτελέσματα.  Πέτυχε ο στόχος ώστε τα Μεγάλα Λιβάδια να μπουν και  να βρούνε  τη θέση τους  και στον αγροτουριστικό χάρτη της Ελλάδας.  Συμβάλλοντας  καταυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή του Νομού μας αλλά αναδεικνύοντας  ταυτόχρονα και τις σημαντικότατες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας, η περιοχή του Πάικου, σαν πόλος έλξης τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα σαν αυτόν του οινοτουρισμού και όχι μόνον».