Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 7:11:44 μμ
Κυριακή, 26 Απριλίου 2009 14:19

Θα υπερβεί τα 44 δισ. ευρώ ο δανεισμός της Ελλάδας το 2009

Ο συνολικός δανεισμός της Ελλάδας θα ξεπεράσει τα 43,7 δις ευρώ που προβλεπόταν αρχικά για φέτος, είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο Reuters την Πέμπτη. Η χώρα έχει δανειστεί μέχρι στιγμής περίπου 40 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας υψηλό premium στους επενδυτές σε σχέση με την Γερμανία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εν μέσω ανησυχιών για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μεσούσης της κρίσης.


«Ο στόχος για περίπου 44 δισ ευρώ ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού για να καλυφθούν τα χρεολύσια και οι τόκοι», είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος Παπανικολάου.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλεπόμενα ελλείμματα (του προϋπολογισμού) είναι πολύ πιθανό το ποσό του δανεισμού να αυξηθεί πάνω από τα 44 δισ ευρώ», είπε ο κ. Παπανικολάου. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο νούμερο.
Το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφώνεται στο 98% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ιταλία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ σύμφωνα με την Εurostat ανήλθε στο 5% πέρυσι.
Ο Σπ.Παπανικολάου είπε ότι ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την επανέκδοση ενός τριετούς και ενός δεκαετούς ομολόγου έως τα τέλη Ιουνίου.
«Προβλέπουμε ότι η αγορά θα υποδεχθεί θετικά τις δύο εκδόσεις και θα καλυφθούν άνετα», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΟΔΔΗΧ διερευνά επίσης την έκδοση ομολόγων σε άλλα νομίσματα έως τα τέλη του έτους. «Θα διερευνήσουμε έως το τέλος του έτους την έκδοση ομολόγου σε δολάρια και ίσως σε γεν».
Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στις 210 μονάδες βάσης, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης.
«Η μείωση είναι εντυπωσιακή. Οφείλεται στο γεγονός ότι τα spreads είχαν διευρυνθεί δυσανάλογα το προηγούμενο διάστημα και αυτή τη στιγμή κινούνται στην θετική κατεύθυνση, αν και παραμένουν υψηλά», είπε ο κ. Παπανικολάου. «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω».
Ο Σπ.Παπανικολάου τόνισε ότι η επιτυχία που σημείωσαν οι τελευταίες εκδόσεις απέδειξε ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
«Ένας άλλος λόγος είναι ότι διαλύθηκαν όλοι οι φόβοι και οι αμφιβολίες ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μεσούσης της κρίσης. Επίσης αποδείχθηκαν αβάσιμες όλες οι εικασίες ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να βγει από την ΟΝΕ», τόνισε ακόμη.