Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 6:29:52 μμ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:29

Θόδωρος Πασσαλίδης : Και το σιτάρι του Κιλκίς στα προϊόντα ποιότητας

Από το Πολιτικό Γραφείο του κ. Θεόδωρου Πασσαλίδη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Είμαστε στην εποχή της τυποποίησης, του όγκου παραγωγής του αυτοματισμού του σκληρού ανταγωνισμού και του ελεύθερου εμπορίου.
Παλαιότερα υπήρχε ο δασμός, ο φόρος επί της τελωνειακής γραμμής ο οποίος έχει αρθεί.
Ο δασμός φυσικά ευνοούσε την εγχώρια παραγωγή γατί το εισαγώμενο προϊόν γινόταν ακριβότερο.


Σήμερα οι εισαγωγείς έμποροι μπορούν να εισάγουν προϊόντα φθηνά και χαμηλότερης ποιότητας από άλλες χώρες. Οι χώρες αυτές πρέπει να εισάγουν μέτρα ελέγχου πριν να κάνουν τις εξαγωγές. Όπως μέτρα ελέγχου πριν να κάνουν τις εξαγωγές. Όπως μέτρα ελέγχου παίρνει η χώρα μας για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή. Πρέπει να προβάλλουμε την υπεροχή της ποιότητας των δικών μας σιτηρών όπως και όλων των παραγόμενων ελληνικών προϊόντων σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Πριν από δύο περίπου χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία πρώτη καταγραφή των "δυναμικών" προϊόντων των της "άλλης γεωργίας" έχει βάλει ψηλά στη λίστα: Τον κρόκο Κοζάνης, τη μαστίχα Χίου, τα καρπούζια της Μεσσηνίας, τις φράουλες της Ηλείας, τα σπαράγγια του Έβρου, της Καβάλας και της Πέλλας, τα όσπρια της Δυτικής Μακεδονίας και του Έβρου, τις πατάτες των Σερρών, της Δράμας και του Αμυνταίου, τα ακτινίδια της Πιερίας, τα μήλα του Πηλίου κ.α., πρέπει στη λίστα αυτή να μπουν και τα σιτηρά του νομού Κιλκίς.
Πρέπει να υπάρχει η ετικέτα για όλα τα προϊόντα, η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων.
Έργο των κρατικών αρχών είναι να ελέγχουν τις εισαγωγές από τυχόν παρανομίες.
Από την 1η Ιανουαρίου 2007 η Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν ενταχθεί και δημιουργούνται προϋποθέσεις για αθρόες εισαγωγές φθηνότερων Αλεύρων.
Λόγω του ελεύθερου εμπορίου δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές, μπορούμε όμως να κάνουμε ενημερωτική καμπάνια να χρησιμοποιηθεί αλεύρι για ψωμί από σιτάρι του νομού Κιλκίς που είναι άριστης ποιότητος.

*Τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης επισκέφθηκε το Ηλιόλουστο, το Ελευθεροχώρι, τον Άγιο Πέτρο και το Δίβουνο.