Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 12:10:28 πμ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 05:45

Τιμή στην 69η επέτειο της Μάχης των Ευζώνων

Τον εορτασμό της 69ης επετείου της Μάχης των Ευζώνων, της 25ης Απριλίου 1941, θα πραγματοποιήσουν ο δήμος Πολυκάστρου και το Τοπικό Συμβούλιο Ευζώνων, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2010.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
7π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 10.15 Δοξολογία-Αρχιερατικό μνημόσυνο, 10.30 μετάβαση στο χώρο του Μνημείου, 10.35 Επιμνημόσυνη Δέηση, 10.45 Πανηγυρικός της ημέρας, 11 Προσκλητήριο νεκρών, 11.05 Κατάθεση στεφάνων, 11.15 Ενός λεπτού σιγή-Εθνικός Υμνος, 11.30 δεξίωση-παρουσίαση χορών.Ιστορικό
Ένα από τα πρώτα χρονολογικά και τα πιο αξιόλογα  επεισόδια της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης όλων των Ελλήνωn, είναι η μάχη των Ευζώνων της 25.4.1941.
Φέτος τιμούμε την 69η επέτειο της ιστορικής μάχης για την απόκρουση της εισβολής των Βουλγάρων κομιτατζήδων στο ακριτικό χωριό , που σκοπό είχε τον εκφοβισμό των κατοίκων, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Γερμανών και την κατοχή της χώρας μας.
Την 20η Απριλίου 1941 ομάδα ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό και υψώνει Βουλγαρική σημαία στον ιστό του δημοτικού σχολείου.
Το γεγονός αυτό ερεθίζει την εθνική περιφάνεια των κατοίκων του χωριού οι οποίοι σε λίγες ώρες κατεβάζουν και σχίζουν την σημαία αυτή με πρωτεργάτες τους Γεώργιο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη. Η πράξη αυτή εξοργίζει τους Βούλγαρους οι οποίοι πίστευαν ότι ο υποδουλωμένος πια λαός θα δεχθεί μοιρολατρικά πλέον τις δικές τους επιβουλές.
Ανήμερα της 25ης Απριλίου μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από τα γειτονικά χωριά που σπεύσανε να βοηθήσουν.
Ακολουθούν λεηλασίες, βιαιοπραγίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. Τροφές, ενδύματα λογής-λογής και προίκες κοριτσιών μεταφέρθηκαν με κάρα πέρα από τα σύνορα.
Όσοι από τους αμάχους συνελήφθησαν μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωση των ομήρων έγινε από κλιμάκια της Γερμανικής Φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαεπτάχρονο Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μικροδάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο.
Από τους ομήρους κρατήθηκαν δώδεκα από τους ένοπλους οι οποίοι επί τρίμηνο κλείστηκαν στις φυλακές της Γευγελής, όπου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα ο Μιχάλης Κουρτίδης να υποκύψει από τα βαριά τραύματα λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση του.
Κατά την μάχη της 25ης Απριλίου εφονεύθησαν οι συγχωριανοί μας Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.
Το ιστορικό αυτό γεγονός της 25ης Απριλίου 1941 (που γιορτάζεται πάντοτε ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής) δεν είναι απλώς μια σελίδα στην ιστορία, είναι βιβλίο ολόκληρο, είναι η εθνική τοπική μας αντίσταση ενάντια στη σλαβοκίνητη επιβουλή κατά της Μακεδονίας  μας.
Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν χωρίς υπερβολές οι νέες Θερμοπύλες του έθνους μας στο μεταίχμιο της Ελληνικής Μακεδονίας και θα στέκονται πάντα πραγματικοί ακρίτες των συνόρων και ασπίδα του έθνους ενάντια σε κάθε επιβουλή.