Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 9:20:52 μμ
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 13:55

Τιμή στους ήρωες της μάχης στο Σκρα

 Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου έγιναν την Κυριακή από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα. Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, οργάνωσαν ο Δήμος Αξιούπολης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κων/νου Κιλτίδη και των βουλευτών Χανίων της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκη, Μαν. Βολουδάκη και Στ. Νικηφοράκη καθώς και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θεσ/νίκης  Κυρ. Βελόπουλου.Τον κ. Σιούφα συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάγγελος Χρυσός
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση  και στη συνέχεια έγιναν  τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ε. Βενιζέλου από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είναι και επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος».  Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές, φορείς του Νομού, Σωματεία Μακεδονομάχων και Κρητών πολεμιστών.  Για τη Μάχη του Σκρά μίλησε ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» κ. Ν. Παπαδάκης,  η Δήμαρχος Αξιούπολης κα Σόνια Συμεωνίδου και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στο χαιρετισμό του  για την επέτειο των  90 χρόνων από τη μάχη του Σκρα, ανέφερε τα εξής :
        «Πριν από λίγο σταθήκαμε ευλαβικοί προσκυνητές, εμπρός από το μνημείο των πεσόντων της μάχης του Σκρά και την προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Θυμόμαστε και τιμάμε  σήμερα έναν μεγάλο άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του για την Πατρίδα και πολλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα τους σ’ αυτή τη μάχη.
        Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο πολιτικός που έδωσε πνοή και περιεχόμενο στο ανορθωτικό όραμα του ελληνισμού μετά από περιόδους στασιμότητας και ταπεινωτικών περιπετειών. Στην υπηρεσία αυτού του οράματος έθεσε τα μοναδικά του προσόντα, ένα τέλειο συνδυασμό ευελιξίας και τόλμης, μιας τόλμης που κινητήρια δύναμη είχε την πίστη στη μοίρα του Έθνους.
        Μια από τις καίριες επιλογές του ήταν η ένταξη της χώρας μας στη συμμαχία της Αντάντ, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είχε την πεποίθηση ότι έτσι μόνον θα απελευθέρωνε εθνικούς πληθυσμούς και εδάφη και θα κατοχύρωνε τις εδαφικές διαστάσεις του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
        Ακόμα περισσότερο μετά την κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας από τις κεντρικές δυνάμεις, προώθησε την πολιτική αυτή. Έτσι παρά το μεγάλο εσωτερικό διχασμό, τις στάσεις, τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικό και τις ενδο-συμμαχικές αντιθέσεις επέτυχε τελικά το στόχο του. Ο στρατός αυτός κατήγαγε, στο Σκρά τον Μαϊο του 1918, μια από τις περιφανέστερες νίκες της πολεμικής μας ιστορίας και ασφαλώς μια από τις σημαντικότερες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η νίκη αυτή έδωσε αυτοπεποίθηση στη συμμαχική ηγεσία και την ώθησε στην απόφαση της τελικής επίθεσης στο Βαλκανικό μέτωπο το Σεπτέμβριο του 1918, που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της πλάστιγγας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπέρ των Συμμάχων της Αντάντ.  
        Στο Σκρά χύθηκε πολύ Ελληνικό αίμα. Η Μεραρχία Αρχιπελάγους πρωτίστως, αλλά και οι μεραρχίες Κρήτης και Σερρών είχαν εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλο αριθμό αγνοουμένων και τραυματιών. Η Ελλάδα και η Μακεδονία τους οφείλουν πολλά.
        Στα απομνημονεύματα του o αρχηγός του Γερμανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Λούντεντορφ, ομολογεί ότι:
«… Δεν έζησα ώρες πιο οδυνηρές, εκτός από την εποχή των γεγονότων
που εξελίχθηκαν στο Βαλκανικό μέτωπο και εσφράγισαν τη μοίρα της τετραπλής (συμμαχίας)…».
        Αλλά και ο γερμανός Αρχιστράτηγος Χίντεμπουργκ θα γράψει στις 3 Οκτωβρίου 1918 στο ημερολόγιο του:
«… (ότι) Κατόπιν της καταρρεύσεως του Μακεδονικού Μετώπου και της εξασθενήσεως των δυτικών μας εφεδρειών, την οποία αυτή επέφερε
(και τώρα που είναι αδύνατο ν’ αναπληρώσουμε τις σημαντικές απώλειες που υπέστημεν κατά τις μάχες των τελευταίων ημερών) δεν υπάρχει πλέον,
εφόσον μπορώ να προβλέψω, προοπτική επιβολής ειρήνης στον εχθρό…».
        Οι λόγοι αυτοί της γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας, αποτελούν ασφαλώς απόδειξη της αληθινής σημασίας της μάχης του Σκρα.
        Στην περίσταση αυτή αρμόζουν τα λόγια του Περικλή όπως τα αποδίδει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιό του. Η νεοελληνική απόδοση είναι από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο :
...να σκεφθήτε ότι όλα αυτά τα απέκτησαν άνδρες τολμηροί, οι οποίοι εγνώριζαν τι έπρεπε να πράξουν…
….και πρόσφεραν την ζωήν των ως τον ενδοξότερον υπέρ αυτής (της Πατρίδος)  έρανον. Καθόσον, θυσιάζοντες την ζωήν των δια το κοινόν καλόν, εκέρδιζαν υπερ εαυτών τον αθάνατον έπαινον, και τάφον επισημότατον, όχι τόσον τον τάφον, εις τον οποίον κείνται, όσον εκείνον, εις τον οποίον η δόξα των επιζή αείμνηστος,
πανηγυριζομένη είτε διά λόγων, είτε διά τελετών εις κάθε ευκαιρίαν.
Διότι των επιφανών ανδρών τάφος είναι όλη η γη …
        Αυτό το βαρύ φορτίο ιστορίας έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε και να συνεχίσουμε με το δικό μας τρόπο, στη δική μας εποχή όπου οι χθεσινοί εχθροί είμαστε φίλοι και οι σημερινές και αυριανές απειλές διαφορετικές».